Traffic Roots Pixel
Uutiset

Saksa laillistanee kannabiksen ensi vuonna

Kirjoittanut Marjaanan Toimitus

Saksa ei ehkä sittenkään ole niin paska maa, kuin Seppo Räty on antanut ymmärtää. Saksa näyttäytyy ainakin nyt eteenpäin katsovana ja tieteeseen luottavana maana, ainakin mitä tulee suhtautumiseen kannabiksen laillisuuteen.

Saksan tulevan hallituskoalition puoluejohtajat ovat päässeet sopimukseen marihuanan laillistamisesta valtakunnallisesti. Laillistamislain odotetaan tulevan uuden hallituksen aloittaessa työskentelyn. Laki tulee tarjoamaan myös laajempia huumehaittojen vähentämispalveluita ja rajoittaa tupakan ja alkoholin sekä kannabiksen mainontaa.

Nykyisellään marihuanan henkilökohtainen hallussapito on dekriminalisoitu Saksassa, ja käytössä on lääkekannabisohjelma. Mutta tulevalla ehdotuksella pyritään luomaan säännellyt markkinat viihdekäyttöön tarkoitetulle kannabikselle.

Saksan sosiaalidemokraattisesta puolueesta (SPD), vapaademokraattisesta puolueesta (FDP) ja vihreistä koostuva hallituskoalitio on sanonut, että se “ottaa käyttöön kannabiksen kontrolloidun jakelun aikuisille virkistystarkoituksiin lisensoiduissa kaupoissa”.

Niin sanotun “liikennevaloliittouman” yhtenä perusteluna laillistamiselle on, että kannabiksen myynnin säänteleminen auttaa karkottamaan laittomat markkinat. Asiaa tarkastellaan uudelleen neljä vuotta täytäntöönpanon jälkeen, jolloin uudistuksen sosiaaliset vaikutukset ovat arvioitava.

Vaikka lainsäätäjät korostivat, että uudistuksen tavoitteena ei ole lisätä maan verotuloja, FDP totesi vaaliohjelmassaan, että kannabiksen, kuten savukkeiden, verottaminen voisi tuottaa miljardi euroa vuodessa.

Koalition terveys- ja hoitotyöryhmän hyväksymässä uudessa selonteossa pohditaan myös sitä, miten lainsäädäntö edistäisi haittojen vähentämistä, osittain sallimalla huumetarkastuspalvelut, joissa ihmiset voisivat testata laittomat aineet epäpuhtauksien ja muiden haitallisten tuotteiden varalta.

Tätä uudistusta on odotettu Saksassa pitkään. Elettiin vuonna 2017, kun Kristillisdemokraattisen liiton ja sen liittolaisen Kristillissosiaalisen liiton jäsenet aloittivat neuvottelut vapaiden demokraattien ja vihreiden kanssa laillistamisen edistämisestä.

Saksan poliisiliitot vastustavat marihuanan laillistamissuunnitelmia.

Naapurissa Luxemburgissa oikeus- ja kotimaan turvallisuusministerit julkistivat viime kuussa laillistamisehdotuksen, joka vaatii vielä äänestyksen parlamentissa, mutta sen odotetaan menevän läpi. Toistaiseksi maa keskittyy laillistamiseen kotiympäristössä. Eduskunnan odotetaan äänestävän ehdotuksesta vuoden 2022 alussa, ja hallituspuolueet suhtautuvat uudistukseen ystävällisesti.
Jos joko Saksa tai Luxemburg etenee ja toteuttaa uudistuksen, ne olisivat ensimmäiset Euroopassa, jotka tekevät niin. Kanada ja Uruguay ovat jo laillistaneet kannabiksen viihdekäyttöön.

Lähde: Der Spiegel

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti