Traffic Roots Pixel
Tiede

THC:n pitoisuus veressä ei ennusta ajokykyä

Kirjoittanut Marjaanan Toimitus

Kannabiksen laillistamisen vastustajat väittävät usein, että laillistaminen todennäköisesti lisäisi riskejä liikenteessa. Laillistaneiden osavaltioiden tilastoja seuranneissa tutkimuksissa ei kuitenkaan ole huomattu kuolonkolarien merkittävästi lisääntyneen.

Farmakologiselta kantilta tarkasteltuna eri päihdeaineilla ei ole samankaltaisia ominaisuuksia. Saattaisiko siis olla niin, että kannabiksen vaikutus ajokykyyn ei ole lainkaan samantasoinen kuin esimerkiksi alkoholilla?

Sydneyn yliopiston lääketieteellinen tutkijaryhmä kävi läpi kaiken saatavilla olevan aineiston koskien kannabiksen vaikutusta ajokykyyn. 28:ssa erillisessä tutkimuksessa tutkittiin sekä hengittämällä että syömällä nautitun kannabiksen vaikutuksia. Selvitys julkaistiin hiljattain.

Tutkimuskatsaus totesi, etteivät THC:n pitoisuudet veriplasmassa tai syljessä ennustaneet luotettavasti kuskin ajokykyä.

Kannabista ajoittaisesti käyttävillä ajokyvyn heikkeneminen kannabiksen nauttimisen seurauksena oli tilastollisesti merkittävällä tasolla, kun kannabista nautittiin hengittämällä. Sen todettiin korreloivan THC-pitoisuuksien kanssa, mutta efektit olivat hyvin pieniä.

Kannabista säännöllisesti käyttävillä korkeammat THC-pitoisuudet eivät korreloineet ajokyvyn heikkenemisen kanssa merkittävällä tasolla.  Tätä löydöstä voidaan tulkita niin, että korkea toleranssi saattaa mahdollistaa ajokyvyn säilyttämisen.

Esimerkiksi lääkekannabispotilaan ajokyky ei siis välttämättä heikkenisi kannabiksen nauttimisen myötä.

Tutkimuksen vastaava kirjoittaja tohtori Danielle McCartney kommentoi löydöksiä:

“Tämän pohjalta vaikuttaa siltä, että veri- ja sylkinäytteiden THC-pitoisuudet ovat hyvin heikkoja indikaatioita kannabiksen aiheuttamista [ajokyvyn] heikkenemistä.”

“Tämä ei tietenkään vihjaa sen puolesta, että THC-päihtymyksen ja ajokyvyn heikkenemisen välillä ei olisi minkäänlaista yhteyttä. Se osoittaa meille, että THC-pitoisuudet veressä tai syljessä ovat epäkonsistentteja merkkejä tämänkaltaisesta päihtymyksestä.”

Tutkijat huomauttivat myös, että THC:tä ei havaita verestä heti käytön jälkeen. Ihminen voi heti kannabista käytettyään istahtaa auton rattiin ja välttää positiivisen testituloksen.

Koehenkilöiden oma arvio päihtymystilasta ei myöskään ollut tehokas tapa ennustaa ajokykyä. Tutkijat kehottavat ihmisiä odottamaan ennen ratin taakse hyppäämistä, että viimeisimmästä käyttökerrasta on kulunut vähintään 3-10 tuntia.

Tutkijaryhmä toimi lääkekannabiksen tutkimusta rahoittavan Lambert Initiativen tuella. 

Löydöksistä kertoi Sydneyn yliopisto

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti