Traffic Roots Pixel
Terveys Tiede

Tutkimus: Kahvi voimistaa kannabiksen vaikutusta

Kirjoittanut Marjaanan Toimitus

Jos olet koskaan sisällyttänyt aamurutiineihisi kahvin lisäksi paukut, olet ehkä tullut pohtineeksi, onko näiden kahden välillä jonkinlaista synergiaa. Nyt tiede on onnistunut valaisemaan, mikä Wake n’ Bakessa on niin miellyttävää.

Kahvi ja hatsi ne yhteen sopii – myös hermoston tasolla

Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuskatsauksessa todettiin kofeiinin nauttimisen herkistävän aivojuoviossa sijaitsevia GABA-välittäjäaineen reseptoreja kannabinoidien vaikutuksille. Tämän nähdään olevan mahdollisesti osasyy kahvinjuonnin miellyttävyydelle. 

Kummaltallakin aivopuoliskolla sijaitsevat aivojuoviot ovat merkityksellisiä sekä liikkeiden motorisen koordinoinnin että kognitiivisten toimintojen kannalta. Esimerkiksi Parkinsonin taudin nähdään syntyvän aivojuovion vaurioituessa. 

Vuonna 2017 tutkijaryhmä pyrki selvittämään, mikä on aivojuovion kannabinoidireseptorien ja kofeiinin pääasiallisen vaikutuskohteen eli adenosiinireseptorien välinen yhteys. Tällöin huomattiin A2A-adenosiinireseptorien ja CB1-kannabinoidireseptorien olevan toisiinsa kytkettyjä, ja ne ovat toiminnallisessa “köydenvedossa” keskenään. Tätä kutsutaan tieteessä heteromeerisyydeksi.

Kofeiini vaikuttaa adenosiinireseptorien toimintaa salpaavasti, jonka seurauksena kannabinoidireseptorit alkavat pyytämään sisäänsä lisää kannabinoideja. Tämä pätee sekä endokannabinoideihin, jotka ovat kehon sisäsyntyisiä kannabinoideja, että kehon ulkopuolisiin kannabinoideihin. Tutkijoiden mukaan löydös saattaa olla avuksi liikeratahäiriöiden hoitoon käytettävien lääkehoitojen suunnittelussa.

Kofeiini vaikuttaa kaikkien neljän adenosiinireptorin salpaajana. Myös muut adenosiinireseptoreista vaikuttaisivat olevan kytköksissä kannabinoidien toimintaan. Vuonna 2010 toteutetussa tutkimuksessa huomattiin A₁-adenosiinireseptorien toiminnan hippokampuksessa ohjailevan myös kannabinoidireseptorien aktiivisuutta. Kofeiini voimisti THC:n spatiaalista muistia heikentävää vaikutusta, kun sitä annosteltiin koehiirille kahden viikon ajan.

Kahvin ja kannabiksen aromiaineet ovat myös jossain määrin yhteneväisiä. Kummastakin löytyy merkittäviä pitoisuuksia esimerkiksi 2,5-DMP:tä, metyylivaleraattia ja metyylibutanaalia.

Kahvin ja kannabiksen yhteiskäyttö on ollut suosittua kautta historian

Kahvinjuonnin yleistyessä 1600-luvulla Arabian niemimaalla sitä tarjoiltiin erityisissä kahvihuoneissa, joista käytettiin farsinkielitystä nimitystä qahveh khaneh. Näissä tiloissa tarjoiltiin myös vesipiippua, jonka hoitaja oli galyāndār. Termi on mahdollisesti sukua ilmaisulle qalandari, joilla viitattiin muinaisen Afghanistanin eli Khorasanin alueelta saapuneisiin, hasista käyttäneisiin fakiirehin.

Nykyäänkin esimerkiksi Hollannin kannabiskahviloiden lukemattomat vierailijat toteavat kahvin ja kannabiksen yhdistelmän sekä rentouttavaksi että virvoittavaksi kokemukseksi – sellaiseksi, joka saattaa antaa ajatuksille siivet. Alkoholia kannabiskahviloissa ei tarjoilla. Tämäkin seikka on yhteinen muinaisen Arabian kahvihuoneiden kanssa.

Kertomusten mukaan myös CBD-tuotteiden käyttäjät voivat kokea kofeiinin ja kannabidiolin välillä toistensa vaikutusta voimistavaa synergiaa. Tämä yhdistelmä on erityisen suosittu Japanissa, jossa Tokioon on perustettu viime aikoina useita kannabidiolilla terästettyä kahvia myyviä liikkeitä.

Mielihyvää ja stressinlievitystä

Vuonna 2008 tutkijaryhmä arveli kofeiinin vaikutuksen endokannabinoidiviestintään olevan sen sosiaalista stressiä lievittävän vaikutuksen taustalla.

Ne kansat, joilla endokannabinoidiviestintä on vähäisempää, ovat muita onnettomampia. Ehkä myös suomalaisten voimakas into kahvinjuomiseen pyrkii kompensoimaan geneettisten piirteidemme aiheuttamien alhaisten kannabinoiditasojen tuottamaa taakkaa?

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti