Traffic Roots Pixel
Uutiset

KKO: Kannabiksen aineenvaihduntatuote ei voi olla syynä ajokieltoon

Kirjoittanut Marjaana

Korkein oikeus on antanut päätöksen, että kannabiksen käytöstä johtuva aineenvaihduntatuote veressä ei voi olla syy ajokieltoon. Tähän asti monet kannabiksen käyttäjät ovat joutuneet poliisin mielivaltaisen kohtelun vuoksi ajokieltoon, jos verestä on löytynyt THC:n aineenvaihduntatuotetta karboksitetrahydrokannabinolia. Oikeuden päätöksen mukaan karboksitetrahydrokannabinoli ei vaikuta kuljettajan ajokykyyn ja sen vuoksi ajolupaa ei voi perua eli ns. laittaa korttia kuivumaan.

Tämän korkeimman oikeuden tuomion perusteella poliisin vaatimat puhtaat huumausainetestit useamman kuukauden ajalta ovat historiaa. Huumausaineilla on toki edelleen rikoslain mukaan nollatoleranssi autolla ajamisen suhteen, mutta 6-8 tunnin kuluttua käytön jälkeen ei THC:tä pitäisi enää olla veressä riittävästi, jotta se voisi vaikuttaa ajokykyyn.

Kannabiksen on testeissä todettu kasvattavan onnettomuusriskiä kaksinkertaiseksi verrattuna selvään autoilijaan. Kasvu on selkeä ja siksi on tärkeätä, ettei kannabiksen vaikutuksen alaisena hypätä rattiin. Vastaavasti veren alkoholipitoisuuden ollessa yli 0,5‰, kasvaa onnettomuusriski selvään kuljettajaan verrattuna seitsenkertaiseksi.

Korkeimman oikeuden päätökset toimivat Suomessa ennakkotapauksina ja jos jatkossa veressä on vain karboksitetrahydrokannabinolia, ei poliisi voi määrätä enää ajokieltoa. Tuo päätös kannattaa tulostaa ja pitää se mukana aina, kun on edellisenä päivänä poltellut ja on tarkoitus ajaa autolla.

Korkeimman oikeuden päätös on luettavissa täältä.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti