Traffic Roots Pixel
Ulkomaat Uutiset

Kannabiksen vapautusfestivaaleja vietettiin Amsterdamissa: ”Toivoa on”, sanoi Hollannin entinen pääministeri

Kirjoittanut A. Dam

Cannabis Bevrijdingsdagia, (eng. Cannabis Liberation Day) eli kannabiksen vapautuspäivää vietettiin kahdeksatta kertaa Amsterdamin Flevoparkissa viime sunnuntaina 12. kesäkuuta. Pääjärjestäjänä toimi hollantilainen järjestö VOC eli Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (eng. Union for the abolition of cannabis prohibition), joka on toiminut vuodesta 2008 tavoitteenaan kannabiksen vapauttaminen kieltolain alta. Tämän vuoden festivaalimottona oli ”Kotikasvattaminen vapaaksi, takaovi auki!”  (”Home cultivation free, back door open!”)

dav

Vaikka Hollannin kannabiskulttuuri on tunnettu sallivasta asenteesta ja coffeeshopeista eli kannabiskahviloista, kannabiksen laillinen asema on edelleen harmaata aluetta; pienten määrien (max. 5 grammaa) osto ja myynti on sallittua kannabiskahviloissa täysi-ikäisille, mutta kasvattaminen suurissa määrissä on edelleen laitonta. Kannabiskahviloiden ns. takaovipolitiikka, jossa tuote eli kannabis tuodaan laittomasti takaovesta, mutta myydään laillisesti etuovesta, aiheuttaa keskustelua myös Hollannissa, josta esimerkkinä oli vapautusfestivaaleilla käyty paneelikeskustelu. Panelisteina (vasemmalta lähtien) toimi tutkija ja journalisti Tom Blickman (Transnational Institute), Hollannin entinen pääministeri Dries van Agt, VOC:in perustajajäsen ja psykiatri Freek Polak sekä Has Cornelissen, Legalize! -järjestöstä.

dav

Huhtikuussa käyty UNGASS ja tuleva Kanadan kannabiksen laillistaminen herättivät eniten keskustelua paneelissa, ja voisi olettaa, että maailmalla liikkuvat vapaammat tuulet puhaltaisivat uutta puhtia myös Hollannin julkiseen kannabiskeskusteluun. Toisaalta hollantilaiset poliitikot saattavat olla myös tyytyväisiä siihen, että globaalin kannabiskeskustelun keskipiste on siirtynyt pois Hollannin rajoilta pitkälti Amerikan mantereille. Infrastruktuuri Hollannin kannabismarkkinoiden laajentamiselle laillistamisen tapahtuessa on kuitenkin pitkälti jo olemassa, joka näkyi myös festivaalien tuotetarjonnassa; useat kymmenet pienyrittäjät siemenkauppiaista vaporisaattorien kehittäjiin pitivät kojujaan pystyssä ilman sen kummempaa puuttumista virkavallan puolelta. Tämä siitäkin huolimatta, että muutamalla myyntikojulla oli varsin pitkälle kasvanut kannabiskasvi huojumassa, niin kuin myös festivaalien päälavalla, jossa Hollannin entinen pääministeri van Agt kävi pitämässä lyhyen puheen.

hdr

Hollannin entinen oikeus-ja pääministeri van Agt festivaalien päälavalla.

Van Agt toimi oikeusministerinä, kun Hollannin vuoden 1976 Opium Act muotoiltiin uudelleen niin, että kannabis erotettiin omaksi kategoriakseen niin sanotuista kovista huumeista, mikä pitkälti mahdollisti kannabiskahviloiden perustamisen. Huomionarvoinen seikka on, että van Agt edusti, ja jopa johti tuohon aikaan varsin konservatiivista kristillisdemokraattien puoluetta. Hollantilainen konservatiivinen kristillisdemokraatti vaikuttaa näin suomalaisin silmin varsin edistykselliseltä, sillä samanlaista haittoja vähentävää päihdepolitiikkaa olisi ollut vaikea kuvitella tulevan ulos aikoinaan ministerinä toimineelta Päivi Räsäseltä, nykyisen hallituksen ministereistä puhumattakaan. Van Agt piti varsinkin Kanadan suunnitelmia kannabiksen säädellyistä markkinoista merkittävänä muutoksena globaalissa kannabispolitiikassa ja muutenkin tulevaisuus vaikutti hänen mielestään lupaavalta: ”Er is hoop” eli ”On toivoa”, hän sanoi. Toivotaan.

Siemenkaupan myyntikojua koristi kaunis kasvi.

Siemenkaupan myyntikojua koristi kaunis kasvi.

Toinen päälavan puhujista Rick Simpson, joka palkittiin kannabiskulttuuripalkinnolla. Simpson on vuosikausia ollut kannabiksen aktiivinen puolestapuhuja. Hän on varsinkin promonnut kannabisöljyn mahdollisia syöpää parantavia vaikutuksia. Vaikka Simpsonin väitteisiin on hyvä suhtautua tietyllä skeptisyydellä *, hänen lyhyt palkintopuhevuoro on kääntämisen arvoinen:

”Kyseessä on ihmisen parhaan ystävän vapauttamisesta. Ja tuossa hän on, ihmisen paras ystävä!” Simpson sanoi osoittaen päälavalla olevaa kannabiskasvia. ”Se on mahtavin lääke tällä planeetalla ja se voi pelastaa tämän maailman. Haluan, että tulemme kaikki yhteen ja yhtenä äänenä sanomme hallituksillemme, että olemme saaneet tarpeeksemme tästä älyttömyydestä. Me tarvitsemme tätä lääkettä ja me tarvitsemme sen nyt! Ei ensi vuonna, tai kymmenen vuoden päästä, vaan nyt! Tämä on jatkunut aivan liian kauan, kellään ei ollut oikeutta tehdä tätä kasvia laittomaksi alun perinkään. Olemme käyttäneet sitä tuhansia vuosia ilman minkäänlaisia säädöksiä, joten miksi tarvitsemme niitä nyt? Säädökset ovat hölynpölyä, niissä on kyse vain ahneudesta ja isosta rahasta mikä seisoo hallitustemme takana ja kontrolloi niitä. Tämä kasvi kuuluu kansalle ja kun vapautamme kannabiksen, vapautamme samalla itsemme.”

dav

Vapauden symboli?

* Vaikka joitain in vivo- ja muita tutkimuksia esim. THC:n ja CBD:n vaikutuksista syöpäsolujen kasvua hidastavana tekijänä on, sekä uskomattomia tarinoita miten kannabis paransi toivottamattomalta näyttävän syöpäsairauden, näiden tulosten yleistäminen kaikkia ihmisiä ja kaikkia syöpiä koskevaksi on tässä vaiheessa kirjoittajan mielestä vaarallista, koska se saattaa aiheuttaa muiden tehokkaiksi todettujen syöpähoitojen hylkäämiseen ja johtaa potilaan tilanteen huononemiseen. Kannabinoidien potentiaalia syövän hoidossa tulisi ehdottomasti tutkia lisää, mutta endokannabinoidijärjestelmän, eri syöpäsolujen ja kannabinoidien väliset yhteydet ovat kaikkea muuta kuin yksinkertaisia.

 

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti