Traffic Roots Pixel
Kotimaa Uutiset

Maailman ensimmäinen kannabiskuolema Suomessa?

Kirjoittanut Marjaana

Seuran verkkosivuille ilmestyi maanantai-iltana erikoinen artikkeli, jossa käsiteltiin Suomessa tapahtunutta kuolemantapausta, jonka aiheuttajaksi oikeuslääkäri oli artikkelin mukaan nimennyt kannabismyrkytyksen.

Mutta voiko kannabiksen yliannostukseen kuolla? Julkisuudessa on pitkään elänyt kanta, jonka mukaan kannabis voisi aiheuttaa kuoleman lähinnä siten, että uhrin päälle rojahtaa riittävän suuri paali kannabista. Tapaus tuntuu sen verran erikoiselta, että siitähän täytyy jollain tasolla ottaa selvää.

Kannabiksen yliannostus – paljonko vaaditaan tappavaan annokseen?

Paljonko kannabista sitten tarvitaan tappavaan annostukseen? Kysymys on vähintäänkin hankala, koska kannabista voidaan nauttia erittäin monella tavalla:

  • – polttaen kukintoa eurooppalaisittain tupakkaan sekoitettuna
  • – polttaen kukintoa raakapaukkuina ilman tupakkaa
  • – höyrystämällä
  • – vahana tai öljynä
  • – syömällä

Näistä arvaamattomin on syöminen. Kannabiksen määrä syötävässä voi vaihdella monesta eri syystä. Millaisesta materiaalista kyseinen syötävä, yleisimmin keksi tai suklaa, on valmistettu. Kannavoi tehdään yleensä kotioloissa imeyttämällä rasvaliukoista THC:ia voihin tai kookosöljyyn. Veteen THC imeytyy todella huonosti.

Jo tässä vaiheessa saattaa leipomisessa tai suklaan valmistuksessa käytettävän rasvan THC-pitoisuus vaihdella todella paljon. Kun tähän lisätään reseptissä annetun rasvamäärän vaihtelu, saattaa kyseessä olla todellinen pommi tai vain kevyttä hihittelyä aiheuttava herkku.

Erityisen vaikeaksi syödyn kannabiksen arvioinnin vaikutuksen hitaus. Kun poltettaessa kannabis alkaa vaikuttamaan lähinnä sekunneissa, höyrytettynä joitakin minuutteja käytön jälkeen, mutta syöden nautittuna tunnin tai kahden kuluttua käytöstä. Kannabisöverit on helpointa vetää syömällä, juuri tuon pitkän vaikutusajan vuoksi. Lisäksi syöty kannabis toimii tehokkaammin, koska vaikutus tapahtuu maksan kautta.

Kuitenkin hengelle vaaralliset annokset kannabista vaatii merkittäviä määriä kerralla nautittuna. Kukinnosta puhuttuna, kertalinttuulla otettu 150 – 900 grammaa voisi tehdä tehtävänsä. Asiasta on tehty joitakin eläinkokeita, mutta niistä ei voida sanoa mitään varmaa, koska ihmisen metabolia on kuitenkin erilainen kuin eläimillä. Mutta paljon sitä tulisi kerralla ottaa. Aika merkittävää lienee se, että HUSin Myrkytystietokeskuksen sivuilta ei löydy kannabista lainkaan.

Artikkelissa on muitakin ihmeellisyyksiä, kuten ”Oikeuslääkäri sanoi jossain vaiheessa, että heillä on kiire tehdä näitä syksyksi ennen eduskunnan keskusteluja kannabiksen laillistamisesta.”

Kysymys tietysti kuuluu: “Miksi on kiire tehdä näitä syksyksi?” Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi luovutetaan eduskunnalle syksyllä ja keskustelun toivotaan pohjautuvan näyttöön ja tutkimukseen perustuvaan tietoon. Onko olemassa joku taho, joka haluaa kannabiksen käytöstä johtuvia kuolemantapauksia “todistusaineistoksi” estämään kansalaisaloitteen läpimenoa eduskuntakäsittelyssä? Kuka siitä voisi hyötyä? On verrattain erikoista, että juuri Suomessa halutaan masinoida ensimmäinen virallinen kannabiksen aiheuttama kuolema koko maailmassa.

Kuolemaa olivat edeltäneet keuhkopöhö ja aivoturvotus

Väliotsikon sisältö on poimittu suoraan artikkelin kuvituksena olleesta kuvasta. Molemmat tilat kertovat sydämen toiminnan häiriöistä, jotka aiheuttavat nesteen kertymisen mm. keuhkoihin ja myös aivoihin. Normaalisti pumppaava sydän pitää huolta veren kiertämisestä ja samalla huolehtii ylimääräisen nesteen poistumisesta esimerkiksi hengitysilman kautta.

En tiedä kuinka suuri sattuma on kyseessä, mutta nesteen kertyminen keuhkoihin on yksi merkittävimmistä komplikaatioista koronaviruksen eli Covid-19 kanssa. Koronaviruksen yhteydessä puhutaan vakavasta hengitystieinfektiosta, joka tunnetaan kirjainlyhenteellä ARDS, eli Acute Respiratory Distress Syndrome. Kyseessä on hengitysvajauksen vaikein muoto ja siihen liittyy tavanomaista selvästi korkeampi kuolleisuus. Kiinalaisen tutkimuksen mukaan joka toinen koronavirukseen sairastunut ARDS-tapaus kuoli.

Koronavirukseen sairastuneet ovat kertoneet juuri hengitysvaikeuksien edenneen hämmästyttävällä vauhdilla. Voisiko kyseessä olla sittenkin koronaviruksen ja nopeasti edenneen ARDS:n aiheuttama kuolema, johon sairastui aktiivisesti kannabista käyttänyt henkilö?

Tunnustan, en ole lääkäri. Jo pelkästään ensiaputaitoni ovat niin vajavaiset, että en niillä edes kuvittele pelastavani kenenkään henkeä. Omasta terveydestä huolehtiminen on minulle lähes ylivoimaista. Tiedän suunnilleen mitä terveellisiin elämäntapoihin kuuluu, mutta monet ruuat ja juomat ovat aivan liian herkullisia, enkä minä halua nautinnoistani luopua. Jostain nämä ajatukset kumpuavat, kun maailma ei toistaiseksi ole kannabiskuolemaa tietääkseni nähnyt ja oireet vaikuttavat viittaavan johonkin, joka on tappanut aika monta suomalaista melko lyhyessä ajassa.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti