Traffic Roots Pixel
Allekirjoita kansalaisaloite osoitteessa lailliseksi.fi
Uutiset

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden armahtaa kannabistuomiot

Kirjoittanut Marjaanan Toimitus

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut armahtavansa kaikki kannabiksen hallussapidon vuoksi vankeustuomioita saaneet kansalaiset.

Armahdus koski yli 6500 ihmistä, joilla oli tuomio kannabiksen hallussapidosta. Armahdus ei kuitenkaan koske muiden valtioiden kansalaisia, jotka ovat saaneet Yhdysvalloissa tuomion kannabiksen hallussapidosta.

Biden kutsui kannabislainsäädäntöä “järjettömäksi”, ohjeistaen sosiaali- ja terveysministeri Xavier Becerraa sekä oikeusministeri Merrick Garlandia selvittämään mahdollisimman pikaisesti, tulisiko kannabis uudelleenluokitellla liittovaltiotasolla.

Biden huomautti, että nykyisellään kannabis on luokiteltu vaarallisimpien huumeiden kategoriaan, yhdessä muun muassa heroiinin kanssa. Esimerkiksi merkittävän yliannostusriskin sisältävä fentanyyli on nykyisellään luokiteltu lievempään kategoriaan.

Biden toi esille myös, miten kannabiksen kieltolaki on vaikuttanut negatiivisesti erityisesti mustiin ja ruskeisiin ihmisiin. Vaikka käyttö on yhtä yleistä riippumatta etnisestä taustasta, joutuvat mustat ja ruskeat ihmiset tutkitusti pidätetyksi useammin kannabiksen hallussapidosta.

Armahduksella on suuri vaikutus tuomittujen elämään ja ihmisoikeuksiin. Liittovaltiotason rikoksesta tuomittujen elämä voi hankaloitua merkinnän vuoksi huomattavasti, ja moni kamppaileekin työn, asunnon ja opiskelupaikan saamisen kanssa.

Biden kävi syyskuussa keskusteluja kannabiksen puolestapuhujana tunnetun Pennsylvanian varakuvernööri John Fettermanin kanssa. Fetterman kertoi tuolloin pyrkivänsä vakuuttamaan Bidenin siitä, että aika dekriminalisaatiolle olisi nyt.

Lopuksi Biden painotti vielä, että maahantuontia, markkinointia ja ikärajavalvontaa on vastaisuudessakin syytä säännellä tiukasti.

Jo aiemmin yksittäiset osavaltiot ovat purkaneet kannabistuomioita.

Jätä kommentti