Traffic Roots Pixel
Ulkomaat Uutiset

Onko aika poksautella shampanjaa? Yhdysvalloissa uutta liikehdintää kannabiksen laillistamiseksi

Kirjoittanut Marjaana

Onko Yhdysvallat todella laillistamassa kannabiksen, kuten jotkut tuntuvat hihkuvan kannabisaiheisilla sivustoilla. Näinhän nyt huhutaan tapahtuvan hieman yli kuukauden kuluttua, elokuun ensimmäisenä päivänä. Hienoltahan tuo kuulostaa, mutta valitettavasti DEA – Yhdysvaltojen huumausainevirasto – vitkuttelee kannabisasiaa kuin suomalainen viranomainen julkisuuslain noudattamista. Eli käyttää kaikki mahdolliset keinot hankaloittaakseen asiaa.

Uutinen on periaatteessa ja teknisesti totta. Huhtikuun alussa DEA toimitti Yhdysvaltojen senaatin vaatimuksesta asiakirjan, jossa selvitettiin DEA:n kantaa kannabiksen uudelleen luokittelua pois luokasta 1, johon on sijoitettu ne huumausaineeksi luokitellut aineet, jotka ovat kaikkein vaarallisimpia ja joilla ei ole mitään lääketieteellistä käyttöä. Tässä luokittelussa kannabikseen on suhtauduttu äärimmäisen vaarallisena ja addiktoivana huumeena.

Demokraattista puoluetta senaatissa edustava Elizabeth Warren ja seitsemän muuta senaattoria oli vaatinut aiemmin selvitystä, miksi kannabiksen lääketieteellistä potentiaalia ei voida tutkia ja DEA:n osuutta tilanteeseen. DEA:n edustajat ovat takuulla hyvin tietoisia kannabiksen lääketieteellisestä potentiaalista, mutta koska kannabis on tähän saakka ollut paras lypsylehmä tuottamaan määrärahoja, ei tätä ole haluttu teurastaa.

Toimitetussa asiakirjassa DEA ilmoitti harkitsevansa kannabiksen uudelleen luokittelua ennen kesäkuun loppua tänä vuonna ja nyt on ensimmäiset luotettaviin, mutta epävirallisiin lähteisiin perustuvat tiedot kertoneet, että uudelleen luokittelu tapahtuu elokuun ensimmäisenä.

Kannabis siis siirtyy pois luokasta 1, luokkaan 2. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Tämä uudelleen luokittelu ei tarkoita sitä, että kannabista voisi kuka tahansa täysi-ikäinen käyttää jatkossa laillisesti. Eikä se tarkoita sitä, että kannabista lääkkeenä tarvitsevat saisivat itse kasvattaa omat ruohonsa. Ei sinne päinkään. Pahin mahdollinen tulkinta uudelleen luokittelusta on se, että ne osavaltiot, jotka ovat sallineet viihdekannabiksen käytön, joutuvat kieltämään sen uudestaan, koska kyseessä on liittovaltion päätöksen mukaan reseptilääke.*

Luokka 2 tarkoittaa käytännössä samaa, mitä Suomessa tarkoittaa erityisluvallinen reseptilääke, eli Yhdysvalloissa ollaan siirtymässä liittovaltiotasolla samalle “edistykselliselle” tasolle, missä Suomi on ollut jo pitkään. Meillähän lääkekannabista on saanut erityisluvalla tiettyihin vaivoihin, jos mikään muu ei tunnu auttavan. Ja näytä erityisluvallisia reseptejä määränneitä lääkäreitä Valvira jahtaa määräämistään resepteistä niin paljon, ettei kovin moni halua joutua Valviran hampaisiin.

Nyt toteutuvalla uudelleen luokittelulla pedataan markkinoita valmiiksi lääketeollisuuden suuryrityksille ns. Big Pharmalle. Samaan viittaa joissakin lääkekannabiksen laillistaneissa osavaltioissa tehdyt päätökset, joiden perusteella nykyisiä THC-pitoisia kannabisvalmisteita ei saa myydä enää yhtä vapaasti. Näiden kannabisvalmisteiden markkinat halutaan selvästi ohjata suurten lääkeyritysten haltuun. (Tämä on omaa spekulaatiotani, mutta merkit viittaavat näin tapahtuvan.)

Siis ei laillista kannabiksen viihdekäyttöä tai kotikasvatusta. Mutta kyllä suurten lääkeyritysten kannabisvalmisteille (Sativex, Bedrocan jne.), kyllä kannabiksen tieteellisen tutkimuksen helpottumiselle ainakin jollain tasolla.

Kannabiksen oikea laillistaminen on vielä kaukana. Tulevan uudelleenluokittelun vaikutukset osavaltioiden omiin lakeihin ovat vielä arvailujen varassa. Todennäköisesti monet vapaamielisemmät osavaltiot tulevat jollain tasolla lieventämään kantojaan ja joissakin tätä liittovaltiotason uudelleen luokittelua tullaan noudattamaan hankalimman mahdollisen kautta.

* Lisäys tehty 13.53 uusien lähdetietojen perusteella

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti