Traffic Roots Pixel
Mielipide

Paljonko maksaa huumausainerikollisuus?

Kirjoittanut Marjaana

Poliisin toiminnasta ja sen kustannuksista on vaikea saada tarkkaa kuvaa. Valtion budjetista voi löytää poliisitoiminnalle on budjetoitu rahaa, mutta tarkempaa selkoa rahan jakautumisesta poliisin eri toimintoihin ei valitettavasti löydä helpolla. Lainsäädäntöneuvos Ville Hinkkanen on vuoden 2007 kulujakaumasta tehnyt asiallisen selvityksen. Tuossa selvityksessä kerrottiin yhden huumausainerikoksen maksavan tuolloin poliisille (yhteiskunnalle) 926 euroa kappale. Yhden huumausainerikoksen selvittäminen on hieman alle kolme kertaa kalliimpaa kuin keskimääräiseen rikostapaukseen uppoava kustannus.

Hinkkasen kirjoituksen mukaan Suomessa oli vuonna 2007 15 000 huumausainerikosta – kasvattaminen, käyttö, hallussapito ja kenties myös pienen mittakaavan myyminen/välittäminen. Kaikkiaan ei törkeän huumerikollisuuden selvittelyyn vuonna 2007 lähes 14 miljoonaa euroa. Summa on noin 2,3% poliisin koko budjetista vuonna 2007.

Vuoden 2014 rikostilastoista selviää, että Suomessa poliisin tietoon tuli 21 853 huumerikosta, joista 13 723 oli käyttörikoksia ja törkeitä 1 162 kappaletta. Kun törkeät rikokset vähennetään kokonaismäärästä, jää jäljelle noin 20 691 käyttöön, kasvattamiseen, hallussapitoon ja pieneen diilaamiseen liittyvää rikosta. Valitettavasti tilastot eivät kerro kannabikseen liittyvien rikosten lukumäärää.

Kun rahan arvo vuodelta 2007 lasketaan vastaamaan vuoden 2014 tasoa, voidaan yhden huumerikoksen hinnan nousseen 1060 euroon. Tämän perusteella voidaan laskea koko huumerikosten selvittelyyn kuluneen 22 miljoonaa euroa. Joista 14,5 miljoonaa paloi pelkästään käyttörikosten selvittelyyn. Eikä tässä vielä kaikki.

Törkeiden huumerikosten selvittely on paljon kalliimpaa verrattuna tavallisen huumerikoksen tutkimiseen.  Kuten tiedetään, on tapaus Jari Aarnio kenties kallein yksittäinen rikostapaus Suomessa – tutkimuksen aiheuttamat kulut 3,3 miljoonaa.

Vuonna 2007 paloi yhden törkeän tai järjestäytyneen huumerikoksen selvittelyyn 28000 euroa. Tapauksia oli 900, eli koko lysti maksoi noin 25 miljoonaa euroa. Vuoden 2014 tasolle muutettuna lukemat ovat: 32100 euroa tapausta kohden ja tapauksia 1162, loppusumman ollessa noin 37,3 miljoonaa. Vuonna 2014 huumerikosten selvittelyyn paloi kaikkiaan yli 59 miljoonaa euroa, joka on 8,14% poliisin budjetista.

Tavallisten, ei törkeiden tai järjestäytyneen huumerikollisuuden kustannukset kasvoivat seitsemässä vuodessa n. 33%. Yli tuhat euroa yhden pössyttelijän tai kasvattajan tapaukseen. Onko järkeä? Mielestäni ei. Suomen 59 miljoonaa on kuitenkin pientä  verrattuna siihen, paljonko ns. suuressa maailmassa palaa rahaa huumerikollisuuden torjuntaan.

Kun hallitus seuraavan kerran etsii leikkauksia valtion budjetista ja uusia tulomuotoja, meillä lienee loistava ehdotus: kannabiksen laillistaminen. Arviolta 50 miljoonaa euroa säästöä tai allokoitavaksi johonkin muuhun tarpeelliseen ja vähintään toinen mokoma verotuloja. Lisäksi täytyy laskea työllistämisen vaikutukset talouteen.

Eikö tätä kannattaisi jo harkita?

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti