Traffic Roots Pixel
Kulttuuri Terveys

Suurimmat kysymykset kannabiksesta

Kirjoittanut Marjaana

Kannabiksen vuosikymmenten mittainen kieltolaki on ollut merkittävä este tutkia sitä. Erityisesti Yhdysvalloissa kannabikseen on kohdistettu niin voimakasta painostusta, että monissa osavaltioissa on tavallisen kuitu- ja öljyhampun kasvattaminen edelleen laitonta, koska liittovaltion huumausainevirato DEA pitää edelleen tiukasti kiinni luokituksestaan pitää kannabis kaikkein vaarallisimpien huumeiden listalla. Kannabiksen tutkimusta on estetty jopa presidenttien vaatimuksesta ja jos sellainen on tehty, ovat tutkimustulokset haudattu Yhdysvaltojen kansallisarkiston syövereihin, koska ne eivät miellyttäneet presidenttiä. Näin toimi mm. Richard Nixon 1970-luvun alussa.

Nykyisin jo tiedetään, monien kieltolain kannattajien harmiksi, että kannabiksella on monia lääkinnällisiä ominaisuuksia. Tiedetään, edelleen monien harmiksi, että kannabis on merkittävästi haitattomampaa kuin ns. lailliset päihteet, kuten alkoholi ja tupakka. Lisääntyneestä tiedosta huolimatta on olemassa paljon kysymyksiä, joihin tutkijat hakevat vastauksia. Kannabiksen laillistuessa eri puolilla maailmaa, on sen tutkiminenkin helpottumassa, mutta moni kysymys tarvitsee vielä vastauksia. Listasimme tutkijoiden mielestä tärkeimpiä.

Miten kannabis vaikuttaa satunnaiseen käyttäjään?

Kannabiksen säännöllisestä käytöstä on olemassa jo jonkin verran tietoa. Tiedetään, että säännöllisellä käytöllä on voi olla negatiivisia kognitiivisia vaikutuksia esimerkiksi silloin, kun säännöllinen käyttö on aloitettu nuorella iällä. Mutta tutkijat haluavat tietää kuinka kannabis vaikuttaa kaikkein suurimmalla käyttäjäryhmällä – satunnaisesti kannabista käyttävillä, joiden käyttö rajoittuu usein kertaan tai kahteen viikossa tai kuukaudessa. Tämä kysymys lienee merkittävimpiä, kun pohditaan kannabiksen laillistamista laajemmalti.

Miten kannabis vaikuttaa nuoriin käyttäjiin?

Pitkäaikainen seurantatutkimus lienee paras tapa tutkia kuinka kannabis vaikuttaa niihin, jotka ovat aloittaneet kannabiksen käytön nuorella iällä. Tällaista tutkimusta ei ole helppo tehdä, koska olisi melkoisen epäeettistä antaa alaikäisille päihteitä nautittavaksi vain tutkimuksen vuoksi. Ylipäätään nuorten päihteiden käyttöön johtavat syyt ovat tutkijoilta  aikalailla pimennossa, ehkä parhaaiten tähän voidaan vastata Uuden Seelannin Dunedinissa tehdyssä pitäaikaistutkimuksessa, jossa on seurattu tuhatta kaupungissa syntynyttä henkilöä jo 40 vuoden ajan. Toistaiseksi tutkimuksessa ei ole tehty kannabiksen osalta mitään kovin merkittävää löydöstä, joka ehdottomasti tukisi kannabiksen kieltämistä. Ei älyllisen kehityksen, ei savun aiheuttamien terveyshaittojen tai monen muun asian suhteen. Eikä tutkimuksessa ole saatu vielä kunnon vastauksia kysymykseen, miksi nuoret aloittavat päihteiden käytön.

Kuinka lääkekannabiksen säännöllinen käyttö vaikuttaa potilaiden elämään?

Jo nyt tiedetään, että kannabiksella on lääkinnällisiä vaikutuksia esimerkiksi kivunhoidossa, MS-taudin spastisuuden hoidossa ja syöpähoitojen yhteydessä ilmenevän pahoinvoinnin ja ruokahaluttomuuden hoidossa, niin vielä ei tunneta mahdollisia haitallisia vaikutuksia, joita lääkekannabiksella saattaa olla potilaiden elämään. Toistaiseksi haittavaikutukset, joita kannabiksella on lueteltu olevan, ovat suurelta osin juuri niitä vaikutuksia, joita kannabiksen viihdekäyttäjät hakevat yrtiltä. Toistaiseksi yksikään tapaamani lääkekannabista säännöllisesti pitempään käyttänyt ei ole kertonut lääkityksen haitanneen hänen elämäänsä. Pikemminkin lääkitys on tehnyt elämästä taas elämisen arvoista.

Kuinka kannabis vaikuttaa vanhempiin ihmisiin?

Nuorten kannabiksen käyttöä on tutkittu jo jonkin verran, mutta yli 50 vuotiaat ovat jo tutkijoille tuntematonta maastoa. Kuitenkin tämä ikäluokka on se, jossa kannabiksen käyttö on kasvanut prosentualisesti kaikkein eniten THL:n viimeisimmän päihdetutkimuksen mukaan. Monet nuoruudessaan kokeilleet ovat taas vuosikymmenten jälkeen palanneet harrastuksen pariin ja monet ovat ryhtyneet itse lääkitsemään vaivojaan kannabiksella. Kun monet ovat huolestuneita nuorten kannabiksen käytöstä, vedoten esimerkiksi aivojen kehittymisen vaarantumiseen nuorilla ihmisillä, ei yli 50 vuotiaitten kohdalla tästä taida olla suurempaa vaaraa.

Yhdysvalloissa tekeillä olevassa tutkimuksessa on testattu säännöllisesti kannabista lääkkeenä käyttävää joukkoa ja ainakin alustavien tulosten mukaan lääkekannabista käyttävien kognitioiden kehitys on paremmalla tolalla kuin vertailuryhmällä. Otos on tosin melko pieni. Mutta voidaan jo kevyesti olettaa kannabiksen parantaneen elämänlaatua.

Mitä kannabis sisältää ja miten se vaikuttaa?

Israelilainen tutkija Raphael Mechoulam löysi ja eristi THC:n vasta 1960-luvun lopussa. Siihen saakka tiedettiin vain, että kannabiksella on päihdyttäviä vaikutuksia, mutta ei tiedetty miksi se päihdytti. Mechoulamin löydöksen jälkeen on kannabiskasvista löydetty yli 400 kemiallista yhdistettä, joista yli 60 on erilaisia kannabinoideja. Endokannabinoidijärjestelmä – reseptorit joihin kannabinoidit vaikuttavat, on löydetty vasta 1990-luvulla ja on tutkijoille vielä suuri mysteeri. Endokannabinoidijärjestelmän tiedetään vaikuttavan mielialaan, ruokahaluun, muistiin, tietoisuuteen, kivunsietoon, verenpaineeseen ja moniin muihin toimintoihin. Tutkimukset kannabinoideista ja endokannabinoidijärjestelmästä ovat vasta aluillaan ja kokonaisuuden ymmärtäminen vaatii vielä paljon tutkimista. THC:n vaikutuksista tutkijat ovat jo jotenkin kärryillä, mutta CBD:n lääkinnälliset vaikutukset ovat pitkälti vielä tutkimatonta maastoa.

Miten eri kannabislajikkeet poikkeavat lääkinnällisiltä ominaisuuksiltaan?

Vaikka yleinen mileipide on, että indica-lajikkeet tarjoavat mukavan kehollisen ja rentouttavan vaikutuksen ja sativa-lajikkeet puolestaan energisoivan ja piristävän pilven, ei tätä ole vielä tieteellisesti todistettu. Lisäksi on vielä laaja joukko hybridejä, joiden väitetään toimivan tietyllä tavalla, mutta kunnon tutkimus aiheesta puuttuu.

Onko THC-pitoisuudella merkitystä?

Kannabiksen vastustajat ottavat usein esille, että nykyiset lajikkeet ovat aivan toista luokkaa kuin 1960-luvulla ja siksi ne ovat paljon vaarallisempia. Mutta onko THC-pitoisuudella oikeasti mitään suurempaa vaikutusta? Kasvatusmetodit ovat kehittyneet, lajeja on risteytetty siten, että niiltä on haettu entistä suurempia THC-pitoisuuksia, mutta kuinka tämä kaikki vaikuttaa lääkinnällisiin ominaisuuksiin? Entä sitten kun saavutetaan aivan uusia kymmenlukuja kasvien THC-pitoisuuksissa? Entä CBD-pitoisuudet? Vaikuttavatko muutokset lääkekäytössä?

Polttaminen, syöminen, vaporisointi – mikä on paras tapa nauttia kannabista?

Voisin sanoa, että mitä vähemmän savua, sitä hitaammin kannabiksen vaikutukset alkavat ja sitä pitempään ne kestävät. Kun poltettuna vaikutus – etenkin tuakkaan sekoitettuna – alkaa lähes välittömästi. Muinoin sanottiin, että kannabis “kolahtaa”. Vaporisoituna vaikutus alkaa vasta 5-10 minuutin kuluttua, mutta lento on aivan yhtä korkea. Se vain kestää hieman kauemmin. Syötynä vaikutusta voi joutua odottamaan pari tuntia, mutta tehot voivat olla aivan uudella tasolla.

Mikä on sitten paras ja haitattomin tapa nauttia kannabista? Kannabislajikkeet vaikuttavat eri tavoin ja käyttötapa vaikuttaa vähintään yhtä paljon kuin lajikeet. Tässä on vielä paljon tutkittavaa. Se kuitenkin tiedetään, että poltettaessa menetetään paljon lääkinnällisiä ominaisuuksia ja samalla syntyy myös karsinogeeneja, joita muilla tavoilla ei synny.

Miten määritellään annostus lääkekäytössä?

Yksi perinteisiä vastaväitteitä lääkekannabiksen vastustajilta on, että miten voidaan määritellä oikea annostus? No, ei sillä kai liene niin suurta väliä, koska kannabis kuuluu niihin päihteisiin/lääkkeisiin, jota ei voi nauttia niin suuria määriä, että se olisi vaarallista terveydelle. Mutta mahdolliset sivuoireet saattavat olla syy, miksi annostelua on voitava määrittää. Tällöin kyseessä tuskin on poltettavat/vaporisoitavat kuivan yrtin lääkintä, vaan enemmän Rick Simpson öljyn tyyppinen lääkintä. Öljyn sisältöä voidaan vakioida ja määritellä paremmin, joten kovin suuresta ongelmasta tuskin on kyse.

Kannabiksen tuoteseloste, mitä myytävä kukka sisältää?

Suomessa lääkekannabis on määritelty huomattavasti tarkemmin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Bedrocan, Bediol, Sativex – kaikissa on pystytty vakioimaan vaikuttavat ainesosat ja sitä kautta voidaan määritellä annostusta. Yhdysvalloissa kannabisaptekkien tarjonta on melko villiä länttä, jossa harvasta tuotteesta on olemassa täsmällistä tietoa. Sama kysymys saattaa nousta esille myös Euroopan alueella, sillä täällähän on kuluttajansuoja huomattavasti tiukempi kuin Yhdysvalloissa. EU:n alueella myytävistä tuotteista on tiedettävä huomattavasti enemmän kuin Yhdysvalloissa ja siksi myös on ratkaistava kannabiksen testaaminen ennen kuin voidaan ratkaista myyminen kannabiskauppojen kautta.

Kannabis ja raskaus?

Oletusarvoisesti voidaan jo sanoa, että kaikkia päihteitä on hyvä välttää raskauden ja imetyksen aikana. Mutta tästäkään ei ole kunnollista tutkimustietoa. Jotain viitteitä on kannabiksen raskaudenaikaisen käytön ja lapsen alhaisen syntymäpainon välillä, mutta liittyykö asiaan muiden päihteiden käyttöä ja tupakointia, sitä ei tiedetä. Tiedetään, että jotkut naiset ovat käyttäneet kannabista raskauspahoinvoinnin hoitamiseen. Mutta tämän turvallisuudesta ei ole juurikaan tietoa.

Muut mahdolliset haitat?

Kannabiksen ja skitsofrenian yhteydestä on puhuttu viime aikoina paljon. Runsaasti kannabista käyttävien yhteydessä puhutaan kognitiivisista ongelmista ja muistin heikkenemisestä, mutta onko näistä olemassa kunnollista tutkimustietoa – ei ole. Siksi kannabiksen tutkimista täytyy lisätä, näistä ja kaikista edelle mainituista syistä meidän täytyy hankkia paljon lisää tietoa niin hyvässä kuin pahassa.

 

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti