Traffic Roots Pixel
Politiikka Talous Ulkomaat Uutiset

Israel tähtää kannabismarkkinoiden markkinajohtajaksi

Kirjoittanut Marjaana

Kuten tiedetään, Israel on johtavia maita kannabistutkimuksessa. Nuori israelilainen tutkija Raphael Mechoulam halusi tutkia mikä kannabiksessa päihdyttää ja vuonna 1969 hän löysi päihdyttävän molekyylin THC:n. Mechoulam on ollut koko uransa ajan johtavia tutkijoita kannabikseen liittyen. Israel on päättänyt muutenkin panostaa kannabikseen, sen tutkimiseen ja aiheeseen liittyvään liiketoimintaan. Tarkemmin sanottuna, maa aikoo olla johtava maa kannabistutkimuksessa, kannabislääketieteen kehittämisessä, kannabisteollisuuden ja lääkekannabikseen liittyvän teknologian johtava maa sekä lisäksi Israel haluaa olla maailman johtava maa kannabiksen viejänä.

Israelin hallitus on jo antanut paikalliselle lääkekannabikseen liittyvälle teollisuudelle luvan valmistella vientimarkkinoita ja alalla ennustetaankin yli maailmanlaajuisten lääkekannabismarkkinoiden arvoksi yli 50 miljardin dollarin arvoisiksi vuoteen 2025 mennessä. Vertailuksi voidaan ottaa Suomen valtion budjetti vuodelta 2016, joka oli vain hieman yli 10% suurempi. Vuonna 2025 israelilaisten yritysten veikataan tekevän satojen miljoonien dollarien voittoja.

Lääkekannabis on verrattain uusi ala lääketieteelle, eikä sille ole vielä luotu kliinisiä standardeja kansainvälisesti. Israelin tavoitteena on täyttää tämä tyhjiö yhdistämällä osaamista viljelyn, teknologian ja kannabikseen pohjautuvien lääkkeiden kehitystyön avulla, kertoo Israelin Terveysministeriön lääkekannabisyksikön johtaja Yuval Landschaft.

“Yhdysvalloissa lääkekannabiksena käytetään normaaliin viihdekäyttöön tarkoitettua kannabista. Tämä on sama kuin käyttäisi kanakeittoa flunssan oireisiin”, Landschaft sanoo. “Me haemme kannabiksesta antibiootteihin verrattavia lääkkeitä.”

Strategiana on kehittää lääkeluokan kannabista, jonka laatua ja tehokkuutta kehitetään koko tuotantoketjun matkalta aina viljelystä jakeluun saakka.

Toisin kuin Yhdysvalloissa, jossa on maailman suurimmat viihdekannabiksen markkinat, Israelin viranomaiset ovat suhteellisen liberaaleja tutkimuksen ja kehitystyön suhteen.

Luvan saaneet viljelijät tekevät yhteistyötä tieteellisten laitosten kanssa, tavoitteenaan kehittää uusia lajikkeita, jotka toimisivat täsmälääkkeinä eri sairauksiin.

Israelissa on paraikaa käynnissa yli 120 tutkimusta, joiden tavoitteena on löytää apua autismin, epilepsian, psoriariksen ja tinnituksen hoitoon. Israelin terveysministeriö on jo valmistelemassa koulutusohjelmia, joilla opastetaan lääkäreitä muista maista käyttämään kannabista lääkityksenä.

Israelin hallitus sääti helmikuussa lain, joka antaa luvan viedä kannabistuotteita muihin maihin. Yli 500 israelilaista yritystä on jo hakenut lupaa kannabiksen kasvattamiseen, kannabistuotteiden valmistamiseen ja maasta vientiin. Osa yrityksistä toimii jo Yhdysvaltojen markkinoilla, hyödyntäen maan kasvavia kannabismarkkinoita.

Viimeisen vuoden aikana ulkomaiset sijoittajat ovat sijoittaneet yli 100 miljoonaa dollaria israelilaisiin kannabisteollisuudessa toimiviin start-up yrityksiin, patenteihin ja tuotteisiin, kuten vaporisaattoreihin.

“Odotamme sijoitusten kasvavan kymmenkertaisiksi seuraavan kahden vuoden aikana”, sanoo yksityisen kannabikseen keskittyneen bisneshautomon iCannin toiminnanjohtaja Saul Kaye.

Tikum Olam, Israelin suurin kannabiksen tuottaja, tekee jo yhteistyötä yhdysvaltalaisten yritysten kanssa, kasvattaen kannabista neljässä USA:n osavaltiossa. Yrityksen toimitusjohtajan Aharon Lutzkyn mukaan Tikum Olam odottaa liittovaltion hallinnolta lakimutosta, joka soisi kannabiksen viennin aloittamisen Eurooppaan ja Etelä-Amerikan valtioihin.

Kanada esimerkiksi vie kannabista jo Australiaan, Chileen ja Kroatiaan.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti