Traffic Roots Pixel
Terveys Tiede Uutiset

Tutkimus: Hampun kukinnon aineet estävät koronavirusta tarttumasta

Kirjoittanut Marjaanan Toimitus

Oregonin osavaltionyliopiston tutkijat tarkastelivat hampusta eristettyjen kannabinoidihappojen vaikutusta SARS-CoV-2:n tartuntamekanismiin.

Tutkijat etsivät SARS-CoV-2:n piikkiproteiiniin sitoutuvia kasviperäisiä aineita, kun Cannabis sativan sisältämät yhdisteet poimiutuivat esiin potentiaalisina kandidaatteina. Kannabinoidihappojen todettiin sitoutuvan tehokkaasti viruksen piikkiproteiinin rakenteeseen.

Taudinaiheuttajan pääsy kehoon pohjautuu piikkiproteiinin toiminnalle. Rokotteet kouluttavat immuunipuolustustamme tunnistamaan tämän piikkiproteiinin rakenteen, mikä lisää suojaa tautia vastaan.

Myös kannabinoidihappojen kyky sitoutua piikkiproteiiniin saattaa toimia esteenä viruksen pääsylle soluun. Aiemmin mm. väriaine metyleenisinellä ja influenssalääke umifenoviirillä on todettu olevan samankaltaista vaikutusta. 

Seuraavaksi tutkijat koettivat kannabinoidihappojen toimintaa käytännössä. Viruksen neutralointikokeissa kannabigerolihapolla (GBGA) ja kannabidiolihapolla (CBDA) suojattiin ihmisen epiteelisoluja. Kannabinoidihapot olivat esteenä piikkiproteiinia ilmaisevan pseudoviruksen pääsylle soluun ja estivät myös elävän SARS-CoV-2:n aiheuttaman tartunnan.

Kannabinoidihapot tarjosivat yhtäläisen suojatehon sekä viruksen alfavarianttia että sen beetavarianttia kohtaan.

Tutkijoiden mukaan kannabinoidihapot joko eristettyinä tai hamppu-uutteiden ainesosana voisivat tarjota suojaa tartuntoja vastaan ja myös auttaa infektion taltuttamisessa.

Tutkijat testasivat myös liudan muita tavanomaisimpien kasviperäisten lisäravinteiden raaka-aineiden sisältämiä yhdisteitä, mukaanlukien puna-apilasta, jamssista, humalasta ja kolmesta lakritsilajista eristettyjä komponentteja. Erään lakritsilajin sisältämä likokalkoni A osoittautui myös lupaavaksi yhdisteeksi virusta vastaan, mutta tutkijat tarvitsevat yhä erillisrahoitusta sen tutkimiselle.

Tutkimusta koskeva paperi ilmestyi tällä viikolla. Siitä kertoi Oregonin osavaltionyliopisto.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti