Traffic Roots Pixel
Politiikka Uutiset

USAn oikeusministeriö vapauttaa 6000 vankia

Kirjoittanut Marjaana

Kyseessä on todennäköisesti suurin kerralla tapahtunut vapauttamispäätös USA:n historiassa. Yhdysvaltojen vankeinhoitolaitos on määrätty vapauttamaan 6000 huumeiden vuoksi vangittua, joilla ei ole väkivaltahistoriaa. Päätös on merkittävä isku vuosikymmeniä kestäneelle sodalle huumeita vastaan.

Loka- ja marraskuun vaihteessa vankeinhoitolaitos julkaisee listan huumerikoksista tuomituista vangeista, jotka tullaan vapauttamaan. Vapautettavista 2000 tulee olemaan ulkomaalaisia ja heidät samalla karkoitetaan maasta, loput 4000 pääsevät ns. puolimatkan taloihin. Koko vankien vapauttamisprosessi liittyy oikeusministeriön päätökseen alentaa väkivallattomista rikoksista annettuja tuomioita, jota toteutetaan nyt myös taannehtivasti.

New York Timesin mukaan Usan kansalaioikeusliiton juristin Jesselyn McCurdy sanoi, että “Päätös on oikeudenmukainen. Aivan liian monet ihmiset ovat menettäneet vuosia elämästään ja ankarat tuomiot kertovat vain epäonnistuneesta huumesodasta. Monet ovat joutuneet kärsimään ankarista tuomioista ja julmasta politiikasta vain ihonvärinsä vuoksi.”

Nyt tapahtuvat vapauttamiset ja tuomioiden lyhentämiset ovat oikeusministeriön ratkaisu, eikä niillä ole yhteyttä persidentti Obaman aiemmin tekemiin  armahduksiin lievistä huumerikoksista tuomituille. Kaikki kuitenkin liittyvät siihen, kuinka yhteiskunta ja hallitus kokevat sodan huumeita vastaan onnistuneen.

Liittovaltion lisäksi on muutoksia rangaistuskäytäntöihin tapahtunut myös osavaltiotasolla. Syyskuussa Missourin kuvernööri Jeremiah Nixon myönsi armahduksen osavaltion viimeiselle kannabiksesta tuomitulle elinkautisvangille. Myös Oregonissa on kannabiksen laillistamisen myötä peruttu tuomioita ja oikeusviranomaiset poistaneet merkinnät kannabisrikoksista.

Huumesodan lopettaminen on saanut tukea molemmista pääpuolueista ja on mahdollista että se lopetetaan virallisesti piakkoin.

Artikkelikuvassa Jeff Mizanskey, kannabiksen hallussapidosta elinkautisen saanut vanki, joka vapautettiin Missourissa äskettäin.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti