Traffic Roots Pixel
Ulkomaat Uutiset

DEA ei lievennä kannabiksen luokitusta, mutta helpottaa kannabiksen lääketieteellistä tutkimusta

Kirjoittanut Marjaana

Tänään, 11. elokuuta 2016 saattaa olla merkittävä päivä kannabiksen kieltolain historiassa. Tänään Yhdysvaltojen huumevirasto DEA todennäköisesti antaa lopullisen vastauksensa senaatille, joka on vaatinut selvitystä kannabiksen luokittelusta kaikkein vaarallisimpien ja koukuttavimpien aineiden listalla, joilla ei ole lainkaan näyttöä lääketieteellisestä käytöstä.

DEA on pitkään vitkutellut selvityksen antamisen kanssa, kuin etsiäkseen kunniallista ulospääsyä tilanteessa, jossa yhä varmemmat näytöt osoittavat kannabiksen potentiaalin terveydenhuollossa ja suuri osa väittämistä sen haitallisuudesta osoittautuvat perättömiksi. Nyt odotettava lausunto tulee luultavasti helpottamaan kannabistutkimuksen tekemistä Yhdysvalloissa.

Nyt annettavan lausunnon katsotaan poistavan Mississippin yliopistolla olleen monopolin tutkimustarkoituksiin kasvatettavan kannabiksen kasvattamisesta. Tämän monopolin katsotaan haitanneen kannabistutkimusta. Jatkossa kaikilla halukkailla yliopistoilla olisi mahdollisuus saada lisenssi ja kasvattaa omat kannabiksensa omia tutkimuksia varten.

Lievennös ei heti toisi liittovaltion tasolla suuria muutoksia kannabiksen asemaan. Sen viihdekäyttö tulisi olemaan edelleen laitonta, samoin yksityinen kasvattaminen ja hallussapito. Muutosta ei tulisi myöskään lääkekannabiksen tilaan liittovaltiotasolla, päätökset viihde- ja lääkekannabiksesta ovat edelleen osavaltioiden omia päätöksiä.

Nyt odotettavan lausunnon sisältö saattaa vaikuttaa myös niiden osavaltioiden kannabispolitiikkaan, joissa viihdekannabis on tällä hetkellä sallittua. Jos kannabis siirretään kaikkein haitallisimpien aineiden luokka 1:stä pois luokkaan 2, merkitsisi se uudelleenmäärittelyä lääkkeenä, joten liittovaltiotasolla erityisluvalliseksi reseptilääkkeeksi määritelty kannabis tulee luokitella uudelleen. DEA.n kikkana tullaan odottamaan juuri tätä muutosta, koska erityisluvallista lääkettä ei voi myydä viihdekäyttöön, eikä sen kasvattamista kotioloissa voi sallia. Kannabiksen kasvattajia saatetaan jatkossa syyttää lääkelain rikkomisesta. Ilmoituksen pitäisi tulla julki tänään n. klo 19.00 Suomen aikaa.

Tuoreimmat uutiset kertovat luokituksen pysyvän edelleen kaikkein vaarallisimpien aineiden joukossa ja DEA perustelee asiaa Yhdysvaltojen ruoka- ja lääkeviraston FDA:n kannalla, että ilman tutkimustyötä ei voida taata kannabiksen turvallisuutta lääkkeenä. Saa nähdä, kuinka kauan täytyy odottaa, että FDA on saanut riittävästi näyttöä kannabiksen turvallisesta lääkekäytöstä.

Odotettavaa on, että nyt tehtävät muutokset ovat minimalistisimmat mahdolliset, mutta kyseessä on ensimmäinen vierähdys lumipallolta, joka lähtee hiljakseen pyörimään alas rinnettä.

Tämän artikkelin aihe tullee saamaan uutta sisältöä päivän aikana, joten artikkelia tullaan päittämään, kun aiheesta tulee uusia tietoja.

Lähteet: Reuters, New York Times ja Market Watch, Marijuana.com, Weedhorn

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti