Traffic Roots Pixel
Mielipide

Entä sitten, kun totuus tulee julki?

Kirjoittanut Marjaana

Yhdysvalloissa huumausainevirasto DEA päätti pitää kannabiksen edelleen kaikkein vaarallisimpien ja riippuvuutta aiheuttavien huumeiden listalla. Kannabis on joutunut tälle listalle rasistisen politiikan vuoksi – sekä Harry J. Anslingerin että Richard M. Nixonin kannabikseen liittyvien päätösten taustalla painoivat eniten rasistiset motiivit, ei kannabiksen ominaisuudet sellaisenaan. Tai kaipa kannabiksen vaikutuksilla oli oma syynsä, sillä kannabiksen käyttäjiä ei voi kutsua aggressiivisiksi ja ovat siten kelpaamattomia sotaan.

Painostuksen vuoksi DEA joutui kuitenkin hieman väljentämään kannabispolitiikkaansa. Viimeiset 40 vuotta DEA on aktiivisesti pyrkinyt estämään kannabikseen liittyvää tutkimustyötä, mm. sillä keinolla, että Mississippin yliopisto on saanut olla ainoa taho, joka on laillisesti saanut kasvattaa kannabista käytettäväksi tutkimuksiin. Tähän monopoliasemaan tuli nyt muutos – myös muut yliopistot voivat hakea lupaa kasvattaa kannabista lääketieteellistä tutkimusta varten. Monopolin katsotaan olleen suurin este kunnolliselle tutkimustyölle, koska virallisia tahoja pitkin ei ollut riittävästi laadukasta kannabista saatavilla tutkimustyötä varten.

Kannabistutkimuksen odotetaan nyt nousevan aivan uudelle tasolle. Sen mahdollisuudet lääkkeenä erilaisiin vaivoihin ovat varmasti yksi suurimmista tutkimuksen aiheista ja ehkä saadaan riittävästi kiistämätöntä näyttöä kannabiksen tehosta lääkekäytössä.

Toinen takuulla kasvava tutkimus kohdistuu kannabiksen haittoihin. Samalla varmasti tulee murrettua lukuisia myyttejä, joita kannabiksen haittoihin on tähän asti liittynyt ja joita riittävästi mystifioituna on voitu pitää yllä mielikuvaa vaarallisesta huumeesta.

It will blow your mind!

Jokainen asiaan perehtynyt tietää, että suurin osa kannabiksen kieltämistä tukevista asioista perustuu puuttuvaan tutkimukseen ja suoranaisiin valheisiin. Tämä on venynyt mielikuvien puolelle ja vaikka asioista olisi mahdollista ottaa selvyyttä, pelkästään valmiiksi ohjelmoitu mielikuva riittää muokkaamaan asenteita kielteisiksi. Meille on jo koulussa kerrottu kannabiksen kavaluudesta ja jopa ministeritasolta saakka kerrottu jo ensimmäisen kannabispiikin voivan tappaa. Ronald Reagan kertoi vielä 1980 luvulla saaneensa raportteja, jotka todistivat kannabiksen olevan aivoille yhtä tuhoisaa kuin ydinase.

Nämä ovat niitä syitä, miksi kannabikseen suhtaudutaan äärimmäisellä pidättyvyydellä. Nämä ovat niitä syitä miksi esimerkiksi HUS kipupoliklinikan ylilääkäri Eija Kalso perustelee kannabiksen toimimattomuutta kipulääkkeenä viitaten melko heppoisiin tutkimustuloksiin, jotka nekin on pinsetein valikoitu tukemaan omaa maailmankuvaa. Samoin eri raittiusjärjestöjen koko toiminta-ajatus perustuu valheelle ja kyvyttömyydelle nähdä totuutta. Totuuden nimissä, useimmat kannabista puolustavista henkilöistä ei myöskään tunnusta mahdollisuutta, että kannabiksen käytöstä voisi olla jotain haittaa. Kyllä niitä negatiivisiakin puolia on, uskokaa pois.

Mutta DEA:n päätös poistaa esteitä kannabistutkimuksen tieltä tulee avaamaan melkoisen Pandoran lippaan. Välttämättä vitsauksia ei lippaasta löydy, mutta uusi tieto tulee varmasti mullistamaan monien ajatuksia. Tätä taustaa vasten olen usein miettinyt, kuinka paljastuvat asiat tulevat vaikuttamaan kannabiksen vastustajien psyykeeseen.

Mitä liikkuu lääkärin mielessä, joka on vuosia kieltäytynyt hoitamasta potilaitaan parhaalla mahdollisella tavalla? Mitä liikkuu sen Valviran virkamiehen päässä, kun hän tajuaa vuosien ajan piinanneen kannabisreseptejä kirjoittaneita lääkäreitä, vain siksi että on on itse ollut vuosien ajan propagandan uhrina? Mitä liikkuu poliisin mielessä, kun hänen toimintansa paljastuu kaikkein haitallisimmaksi asiaksi pidättämänsä kannabiksen käyttäjän elämässä – että hänen suorittamansa pidätys oli se, joka oikeasti syöksi jonkun elämän raiteiltaan? Mitä liikkuu sen Savon Sanomien toimittajan mielessä, joka saa tietää käyneensä omaa sotaansa huumeita vastaan väärillä argumenteilla? Mitä liikkuu sen kannabiksen vastaista propagandaa levittäneen mielessä, jonka sairauden tai läheisen sairauden ainoa pelastaja onkin kannabis?

Alkavan tutkimuksen tulokset tulevat takuulla mullistamaan maailmaa. Samalla se tulee nyrjäyttämään monen itseään hyvänä ihmisenä pitäneen maailmankuvan sijoiltaan.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti