Traffic Roots Pixel
Allekirjoita kansalaisaloite osoitteessa lailliseksi.fi
Ulkomaat Uutiset

Espanjan viranomaisten suuri kannabismoka – löytönä olikin teollisuushamppua

Kirjoittanut Marjaanan Toimitus

Espanjan kansalliskaarti ilmoitti marraskuun alussa tehneensä kaikkien aikojen suurimman kannabistakavarikon.

Monet paikalliset mediat uutisoivat tapahtuneesta – ja tieto levisi myös ulkomaisiin medioihin. Muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi tapauksesta. Jutuissa kerottiin takavarikoidusta 32 tonnista korkealaatuista kannabiksen kukintoa.

Operaatio kohdistui pääosin Valencian maakunnassa sijainneelle maatilalle. Tilan omistaa Francisco Carbón perustama yhtiö. Carbó ja tilan työntekijät viettivät kolme päivää vangittuina törkeästä huumausainerikoksesta epäiltynä.

Kuulusteluihin joutuessaan Carbó kuitenkin tiesi, että hän syytön minkäänlaiseen rikokseen. Myöskään yrityksen työntekijät eivät tiettävästi olleet osallistuneet rikolliseen toimintaan.

Kuulustelujen jatkuessa useita päiviä Carbó kykeni osoittamaan viranomaisille, että kaikki maatilan ja E-Canna -yhtiön toiminnassa oli täysin luvallista.

Takavarikoitu kukinto paljastui lailliseksi ja EU-maataloustukikelpoiseksi teollisuushampuksi. Yhtiöllä on 40 sopimusviljelijää, jotka viljelevät hamppua, jota oli aiottu hyödyntää CBD-tuotteiden tuotannossa. Toiminnan kaikille vaiheille löytyi omat sertifikaattinsa.

BusinessCann-median haastattelussa yhtiön hallintojohtaja totesi takavarikoidun kukinnon määrän olleen myöskin arvioitu huomattavan yläkanttiin. Hänen mukaansa käyttökelpoista kukintoa oli varastoituna vain noin 25 tonnia.

Carbó tiesi tarkkaan, mihin oli ryhtymässä ja hän oli ennakoinut viranomaisten liikkeitä. Hän oli yhtiötään perustaessa tehnyt ennakkoilmoituksen viljelemäänsä teollisuushamppua koskien, kerännyt tositteita littyen yhtiön toimintaan ja värvännyt kaksi lakimiestä.

Hän ei kuitenkaan osannut arvata, että häntä tultaisiin epäilemään törkeästä huumausainerikoksesta. Hän oli varautunut ainoastaan rutiinitarkastuksiin.

Odottamatonta oli myös se, että viranomaisten toimet tulisivat olemaan suhteettoman ylimitoitettuja: kansalliskaarti oli ilmaantunut paikalle konetuliasein ja luotiliivein varustettuna. Operaation päätteeksi ilmoitettiin, että pidätettynä on kokonainen rikollisjengi – johon Carbón nimi liitettiin. 

Carbón ja hänen työntekijöidensä vangitsemista ei kuitenkaan enää jatkettu kuulustelujen jälkeen. Yhtiö on saanut jatkaa toimintaansa ilman rajoitteita.

Kukintoa kuitenkin pidetään yhä takavarikoituna, eikä sitä ole suostuttu palauttamaan yhtiön haltuun ennen oikeustieteellisten laboratorioanalyysien valmistumista.

Carbó on kertonut olevansa luottavainen sen suhteen, että kukinnot palautetaan hänelle ja yhtiö voi jatkaa CBD-tuotteiden valmistamista.

Vaikka tapauksesta lienee aiheutunut jonkin verran mainehaittaa, on Carbón mukaan yhtiöstä kiinnostuneiden asiakkaiden määrä ollut moninkertainen viime viikkoina.

Asiakkaat ovat panneet merkille miten E-Canna sai jatkaa toimintaansa viranomaisten tekemän tarkastuksen jälkeen. CBD-alalla toimivat yhtiöt eivät ole yleensä olleet pitkäikäisiä – aivan muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. 

Vaikka toiminta olisikin paperilla luvallista, voi viranomaisten suhtautuminen asiaan olla sen suuntainen, kuin kyse olisi jostakin laittomasta – kuten E-Cannan tapauksessa nähtiin.

EU-tuomioistuin totesi vuonna 2020, että EU-jäsenvaltio ei voi kieltää toisessa jäsenvaltiossa laillisesti tuotetun kannabidiolin markkinointia silloin, kun se on uutettu koko hamppukasvista.

Ensimmäinen tämän linjauksen mukainen päätös tapahtui vuosi sitten Ranskassa, kun CBD-tuotetta valmistaneen KanaVape-yhtiön johtajat vapautettiin kaikista syytteistä seitsemän vuotta kestäneen oikeuskäsittelyn jälkeen.

Jätä kommentti