Traffic Roots Pixel
Ulkomaat Uutiset

Hollanti harkitsee kannabiksen kasvattamisen laillistamista

Kirjoittanut Marjaana

Monille saattaa olla yllätys, että kannabis on edelleen laitonta Hollannissa. Sikäläinen laki on erittäin ristiriitainen ja se sallii kyllä pienen kannabiksen hallussapidon ja myymisen coffee shopeissa, mutta kasvattaminen ja maahantuonti ovat tiukasti kiellettyä toimintaa. Koffareiden myynnissä olevan tavaran täytyy vain jotenkin mystisesti ilmaantua jostain – sanomattakin on selvää, että sikäläinen alamaailma hallitsee näitä markkinoita. Kyse on ns. takaoviongelmasta, jonka edessä poliisi useimmiten sulkee silmänsä. Kunhan kannabista ei vain myydä kadulla, ei alaikäisille eikä koffareita saa mainostaa missään.

Nyt lainsäätäjät Hollannissa ovat vihdoin katsomassa asiaa avonaisin silmin ja lainsäädännölle ollaan tekemässä jotain järkevää, nimittäin kasvattaminen saattaa piakkoin olla laillista. Liberaalidemokraattisen puolueen kansanedustaja Vera Bergkamp on nostanut asian esille Hollannin parlamentissa. “Voit ostaa kannabista, mutta et tuoda maahan etkä kasvattaa sitä ja se on väärin. Jos voisimme säännellä sitä, se olisi hyväksi sosiaali- ja terveyssektorille ja laillistamalla on mahdollisuus saada tiukempi ote alalla toimivasta rikollisuudesta. Suuri osa kansasta ja paikallisvaltuustoista tukee tätä ajatusmallia.”

Bergkampin aloite on saanut tukea Radhoudin yliopiston tutkijoilta, joiden mukaan kannabiksen kasvattamisen laillistaminen olisi hyväksi kansanterveydelle ja ihmisoikeuksille Hollannissa. Yliopistossa julkaistun tutkimuksen mukaan laiton kannabiksen tuotanto on yhteydessä väkivaltarikoksiin, ympäristörikoksiin ja legionella bakteerin leviämiseen. Tosin Hollannin oikeusministerin mielestä nämä eivät ole riittäviä syitä nykyisen järjestelmän muuttamiseksi, joka oikeastaan on lähinnä parodia oikeuskäytännöstä.

Vastustuksesta huolimatta Bergkamp on toiveikas, että aloite saa riittävän kannatuksen alahuoneessa ennen seuraavia vaaleja.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti