Traffic Roots Pixel
Life Style Välineet

Vaporisaattoritesti: Boundless CFX

Kirjoittanut Marjaana

 

Boundless CFX on melko uusi laite markkinoilla. Maailmalla CFX on saanut aika paljon kiitoksia, joten on ihan hyvä käydä laite läpi ihan tuoreeltaan.

Boundless CFX on melko kookas laite, sitä ei sujauteta helposti taskun pohjalle tai pikkutakin povitaskuun, parempia paikkoja sen säilyttämiseen ja kuljettamiseen on esimerkiksi olkalaukku tai reppu. Kokoluokassa CFX painii samassa sarjassa kuin Storz & Bickelin Mighty, mutta on sitä kuitenkin kaikilta ulkomitoiltaan pienempi ja kevyempi (Mighty: 14,0 x 8,0 x 3,0 cm ja 235 g / CFX 12,8 x 7,0 x 2,5 cm 208g). Boundless CFX on siis lähes joka suuntaan Mightya sentin pienempi ja 27 grammaa kevyempi. Siitäkin huolimatta se tuntuu kädessä melkoiselta rohjolta. Tai sitten olen vain totuttanut käteni pienikokoisiin, kevyisiin ja näppäriin laitteisiin.

20160923_001

Boundless CFX on selvästi Craftya suurempi.

Boundless CFX ei ole muotoilultaan mikään kaunotar. Sen pinta on mattapintainen, joka tekee sen kädessä pitämisen miellyttäväksi. Toista kylkeä koristaa 1,77 tuuman OLED-näyttö, josta näkee laitteen lämpötilan, akun lataustilanteen ja kauanko laite on ollut päällä. Nappeja on kolme – virtakytkin ja lämpötilan nosto- ja laskupainikkeet. Toisessa päädyssä on laturin pistoke ja micro-USB pistoke.

Kyllä, Boundless CFX:n voi ladata sekä laturilla että USB-portin kautta. Ja sitten huonot uutiset: valmistaja on suuressa viisaudessaan päättänyt lanseerata EU-markkinoille version, jonka mukana ei tule laturia. Ensimmäisten kappaleiden mukana laturi tuli ja vielä nykyisessäkin lukee selkeästi pakkauksen sisältölistassa, että laturin tulisi sisältyä pakettiin. Tämä on suoranainen harmi, sillä laturin avulla CFX latasi akkunsa peräti puolessa tunnissa, kun tyhjän akun lataaminen USB-portin kautta kestää sen hieman yli kaksi tuntia. Tällä hetkellä Euroopassa ei ole edes ostettavissa erillistä laturia. Ostajia takuulla riittäisi.

Kuka ikinä onkin Boundless CFX:n suunnitellut, hänellä on ollut Mighty vertailukappaleenaan. Laitteen ratkaisuissa on katsottu tarkkaan Mightyn hyviä puolia ja on pyritty parantamaan niitä. Esikuvan mielestäni näkee aika selvästi.

Jäähdytysyksikön avaaminen tapahtuu samalla tavalla – kierto 90° kulmaan ja nosto. Kiinnityksessä tuotekehittelyn tuloksena on ollut pienet magneetit jäähdytysyksikössä ja laitteessa, joiden avulla jäähdytysyksikkö pysyy hyvin kiinni.

Yksi tärkeä pointti vaporisaattorissa kannattaa aina tarkastaa, nimittäin puhdistaminen. CFX:n puhdistaminen on helpomman tuntuista kuin Mightyssa ja Craftyssa, vaikka jäähdytinyksikkö (se pahiten likaantuva osa) onkin perusratkaisultaan samankaltainen. CFX:n jäähdytysyksikössä on vähemmän koloja, mihin terva ja vastaavat aineet takertuvat.

Mightyn verkko on halkaisijaltaan selkeästi suurempi, samaa kokoluokkaa kuin monissa piipuissa ja CFX:n verkkoratkaisu on tuttu monista kynämallisista vaporisaattoreista pienellä verkolla. Tässä selittynee ero, joiden mielestä Mightyn ilmavirtaus on parempi. Periaatteessa sen pitäisi olla samaa luokkaa CFX:n kanssa, koska molempien suukappaleen aukko jäähdytysyksikössä on samaa kokoluokkaa. Jos Mightyssa virtaus tuntuu paremmalta, etu häviää hyvin nopeasti, jos laitteen puhtaudesta ei pidetä huolta, sillä höyryn mukana tulevat aineet tukkivat verkon aika nopeasti.

Urheiluauton kiihtyvyys

CFX:ssä on keraaminen yrttipesä, joka on aina eduksi. Se on mielestäni poikkeuksellisen syvä, joten yrttiä voi ladata melko paljon oloisesti, vaikka todelliset määrät ovat kuitenkin aina alle puolen gramman luokkaa. Lämmitys tapahtuu CFX:ssä konduktion ja konvektion sekoituksena, eli ilmavirran lisäksi lämpenee myös itse yrttipesä. Ja se tapahtuu nopeasti. Craftyn kellotettu, vajaan kahden minuutin lämmitysaika tuntuu CFX:n jälkeen ikuisuudelta. CFX lämpenee 195° C lämpötilaan 22 sekunnissa. CFX:n kanssa on ehditty vetää hatsit ja poistua paikalta ennen kuin Crafty on edes saavuttanut käyttölämpötilansa. Portaattomasti säädettävä lämpötila on vaihdettavissa 40° ja 220° C väliltä. Monille yrteille sopii erinomaisesti alle 150° C lämpötilat, eli laaja säätöalue ei ole turhan takia olemassa.

Nopea lämmitys onnistuu tuuppaamalla paljon tehoa ulos akuista. CFX:ssä on kaksi 2500 mHa 3,7V akkua kytketty sarjaan, joten 7,4 voltilla puristetaan peräti 80 W tehoa ulos. Lyhyt lämmitysaika, mutta haukkaa se myös latausta aika paljon. Muutaman lämmityskerran jälkeen alkaa näytössä vilkkua akunvaraustila keltaisena, joten pesällinen kannattaa mielummin käyttää harvemmilla käyttökerroilla vähitellen titraamisen sijaan.

Höyry tulee mielestäni hyvin, etenkin puhtaalla verkolla. Se on raikas, ilman sivumakuja, sillä ilmavirtaa kuljetetaan omassa putkessaan kierukkaan, jossa ilma lämpenee. Kun keraaminen kammiokin on kuumana, höyryt irtoavat yrteistä mukavasti. Viilennysyksikkö toimii hyvin, vaikka siinä ei mitään ihmeellisyyksiä ole. Käyttökokemus on kaikin puolin miellyttävä.

Pakkauksessa on itse vaporisaattori, USB-kaapeli, oma kapseli öljyille ja vahoille, puhdistusharja, sekoitustikku ja käyttöohje. Pakkauksen suurehko koko selittyy aiemmin pakkauksessa mukana tulleella laturilla. Jos vanhoja kännykän latureita sattuu jostain löytymään ja voltit sekä amppeerit ovat kohdillaan (12V 1,5A) on tuokin ongelma helposti korjattu. Valmistaja antaa laitteelle 12 kuukauden takuun.

Boundless CFX:n pakkauksessa on kaikki tarvittava, mutta ei mitään ekstraa.

Boundless CFX:n pakkauksessa on kaikki tarvittava, mutta ei mitään ekstraa.

Yksi ilahduttavimpia asioita Boundless CFX:ssä on sen hinta. Kun laite vielä tuli erillisen laturin kanssa, hinta oli 189 €, mutta laturin puuttuessa on hinta tipahtanut kympillä, eli nyt sitä saa 179 €:lla.

Kuinka Boundless sitten pärjää vertailussa referenssivaporisaattoriimme Craftyyn verrattuna? Boundless CFX on ominaisuuksiltaan ja höyryntuotannon puolesta ehdottomasti Craftya parempi. Myös sen hinta-laatusuhte on parempi, sillä onhan se peräti 80 € halvempi kuin Crafty halvimmillaan Suomessa.

HyvääHuonoa
Nopea lämpeneminenSuuri koko
Miellyttävä höyryn tuottoAkun kestävyys
Portaaton lämpötilan säätöVain 12 kuukauden takuu
Suuri OLED-näyttöMuotoilu

Tekniset tiedot

Akku: 2500 mAh Li-Ion
Mitat: 12,8 x 7,0 x 3,2 cm
Paino: 208 g
Takuu: 12 kuukautta

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti