Traffic Roots Pixel
Kotimaa Uutiset

Huumekauppa kolminkertaistunut Tor-verkossa

Kirjoittanut Marjaana

Vuonna 2013 tapahtunutta Tor-verkossa toimineen kauppapaikan Silk Roadin sulkemista pidettiin huumesotaa käyneiden lainvalvojien mielestä merkittävänä voittona. He eivät kuitenkaan ymmärtäneet, että kyseessä oli kreikkalaisessa mytologiassa tunnetun hirviön, Hydran, kaltainen olento, jolle kasvoi kaksi uutta päätä yhden katkaistun tilalle.

Tarun mukaan Hydran onnistui tappamaan Herakles, mutta Tor-verkossa toimivia kauppapaikkoja on kasvanut suljetun Silk Roadin tilalle useita vastaavia lisää. Juuri julkaistun, Manchesterin ja Montrealin yliopistojen  yhteistyönä tehdyn tutkimuksen mukaan huumekauppa Tor-verkossa on kolminkertaistunut viimeisen kolmen vuoden aikana. Tutkimuksen mukaan Silk Roadin sulkeminen FBI:n toimesta ei hidastanut lainkaan huumeiden välitystä verkossa, uudet kauppapaikat olivat valmiina lähes välittömästi.

Tutkimuksen mukaan Iso Britannia on johtava maa Tor-verkossa Euroopan alueella käydyssä huumekaupassa. Pimeässä verkossa tehdään yksinomaan Britanniassa yli 2 miljoonan euron arvosta kauppaa. Toiseksi eniten kauppaa tehdään Saksassa, jossa kaupan arvo kuukaudessa on noin miljoona euroa. Yhdysvalloissa kauppa on luonnollisesti suurinta, vaikka esimerkiksi suosituin kauppatavara kannabis on suuressa osassa maata melko yleinen päihde, jota ei tarvinne juuri Tor-verkosta hakea. USA:ssa käydyn kaupan kuukausittainen liikevaihto on noin 4,3 miljoonaa euroa.

Käydystä kaupasta 33% on kannabiskauppaa, seuravina tulevat reseptilääkkeet 19% osuudella ja kolmantena stimulaintit, esim. amfetamiini ja kokaiini, joiden osuus kaikesta kaupasta on 18%.

Suomalaistaustaisesta Valhallasta on puhuttu suorastaan uutena Nokiana, koska sen suosio on kauppapaikkana kasvanut nopeaan tahtiin. Valhalla toimii edelleen myös suomenkielisenä nimellä Silkkitie, mutta panostus kansainväliseen kauppatoimintaan on voimakas.

Tor-verkon käyttöön tarvitaan Tor-selain, jollaisen voi käydä lataamasta täältä. Valhalla löytyy osoitteesta http://valhallaxmn3fydu.onion/intl/categories/1000 ja Silkkitie suomenkielisislle käyttäjille osoitteesta http://silkkitiehdg5mug.onion/intl/kategoriat/1000.

Kuinka laiton kauppa Tor-verkoissa saadaan sitten kuriin? Kaupankäynti Tor-verkoissa on aivan samanlaista toimintaa kuin pirtukauppa viime vuosisadan kieltolain aikana. Ainoa keino toiminnan saamiseksi kuriin, on laillistaa siellä myytävät tuotteet. Samalla voidaan varmistaa tuotteiden tasalaatuisuus ja puhtaus. Lisäksi kaupasta voidaan saada verotuloja. Näin kävi 1930-luvulla, kun Alko aloitti alkoholin myymisen yleisölle. Miksei se sitten toimisi huumausaineiden kohdalla?

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti