Traffic Roots Pixel
Mielipide

Kommentti: Poliisi pitää kiinni valheellisesta kannabispropagandasta

Kirjoittanut Marjaana

Viikonvaihteen aikana Tampereella pidetyillä Blockfest-festareilla oli poliisi taas näkyvästi paikalla. Poliisin oman ilmoituksen mukaan viikonlopun tapahtumassa kirjattiin kaikkiaan 74 huumausaineisiin liittyvää rikosta – suurin osa lienee käyttö- ja hallussapitorikoksia. Sisä-Suomen poliisilaitos julkisti viikonlopun tapahtumasta tiedotteen, jossa tapahtuman rikostutkinnasta vastannut tutkinnanjohtaja Antti Uusipaikka kommentoi: “Huumausaineisiin liittyvät keskustelut ja kokemukset ovat siirtyneet verkkoon, keskustelut käydään enemmän saman ikäryhmän sisällä, samanhenkisten ihmisten välillä. Tällöin huumausaineista voi värittyä hyvin yksipuolinen, jopa myönteinen kuva ja medialukutaito unohtaen.”

Poliisi on siis harmissaan internetin suomasta mahdollisuudesta tuoda esille myös virallisen näkemyksen vastaista tietoa – on siis harmissaan vapaasta tiedonkulusta. Poliisi ei näe ristiriitaa itsensä levittämän 1970-luvulta peräisin olevan propagandan sekä tieteen ja tutkimuksen viestin kanssa. On totta, että osa keskustelijoista käy vuoropuhelua ilman asioihin perehtymistä ja asioita yksinkertaistaen, mutta yhtälailla poliisi kommentoi vastakkaisella argumentilla, joka on myös asoita yksinkertaistavaa ja faktoihin perehtymätöntä.

Kenties suurin lapsus, joka tutkinnanjohtaja Uusipaikka laatimassaan tiedotteessa päästi, kuului: “Kannabis on huumausaine, joka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta.” Lause on tässä toki irroitettu ympäristöstään, mutta muu konteksti oli hyvinkin saman suuntaista. Tutkimukset ovat osoittaneet kannabiksen aiheuttaman riippuvuuden olevan lähinnä samalla tasolla kuin pienen lapsen riippuvuus tutista tai unilelusta. Ei fyysisiä vierotusoireita, ei hikoilua, ei päänsärkyä, ei mitään. Jopa kahvista aiheutuu kovemmat vieroitusoireet ja riippuvuussuhde kahviin syntyy huomattavasti herkemmin. Kannabikseen liittyvä riippuvuus pitäisi oikeammin rinnastaa pahaan tapaan syödä joka ilta kinkku-juustoleipä, ilman että olisi nälkä. Kyse ei ole sen vakavammasta asiasta.

Poliisin tehtävä on katsoa, että lakia noudatetaan ja Blockfestillä tapahtuneet puuttumiset laittomien päihteiden käyttöön kuuluvat poliisin tehtäviin. Mutta poliisin tehtäviin ei kuulu spekuloida ja kommentoida päihteiden vaarallisuuteen tai vaarattomuuteen liittyviä asioita. Niistä asioista pitää kuulla alan riippumattomia asiantuntijoita ja lainlaatijoiden tulee tehdä päätöksensä asiantuntijoilta saamiensa tietojen perusteella. Poliisin kannalta järkevintä on olla kommentoimatta asioita, joista ei tunnuta tietävän yhtään mitään. Ja tiedotteita laadittaessa on hyvä myös pitää mielessä mediaan kirjoittamisen taito – kirjoittajan tärkeimpänä tehtävänä on tarkistaa kirjoituksessa faktana esitetyt väitteet ja niiden paikkansa pitävyys.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti