Traffic Roots Pixel
Kotimaa Uutiset

Osat vaihtuivat Iisalmen hamppukäräjillä. Ketkä päättävät missä kulkee rikoksen raja?

Kirjoittanut Marjaana

Kansalaisaktivisti ja pitkän linjan maaseudun kehittäjä Hannu Hyvönen oli eilen Iisalmen Käräjäoikeudessa syytettynä törkeästä huumausainerikoksesta, josta syyttäjä oli vaatinut hänelle vuoden ja neljän kuukauden ehdotonta
vankeusrangaistusta.

Hyvönen kiisti syytteen ja rangaistusvaatimuksen ja kertoi tehneensä jo parin kymmenen vuoden ajan hampun koeviljelyä ja lajikejalostustyötä. “Tuotto-odotukset ovat viljelysiemen ja lajikkeiden tuotannossa, eivät huumausainetuotannossa, sanoi Hyvönen oikeudessa. Tavoitteena on kehittää niitä lajikkeita, joita voidaan viljellä pelto-olosuhteissa ulkona. Kun hamppu palaa takaisin ansaitsemalleen paikalle hyötykasvina avautuvat suuret taloudelliset mahdollisuudet. Ilman pohjoisiin oloihin soveltuvia lajikkeita, meillä ei ole mahdollista lähteä mukaan hamppubuumiin.”

Syyttäjä Reijo Rapo väitti, ettei kasvinjalostussiemenen tuottaminen ole laillista ja kehotti Hannu Hyvöstä muuttamaan sellaiseen maahan jossa toiminta on mahdollista.

“On surullista, että syyttäjä esittää maasta poistumista yrittäessä luoda perustaa uudelle lupaavalle maatalouden elinkeinolle, kommentoi Hyvönen ja kommentoi olevansa valmis siirtämään kasvinjalostushankkeen
siementuotannon ulkomaille, jos toiminta oikeasti katsotaan Suomessa laittomaksi”, sanoi Hyvönen.

Hyvösen kirjallisessa vastaselityksessä oikeudelle Hyvönen esitti laintulkinnan, jonka mukaan kannabiksen kotikasvatus omaan käyttöön voitaisiin sallia jo nykyisen lainsäädännön puittteissa. Myöskään YK:n huumausainesopimus ei ole estämässä kotikasvatusta. “Oli mielenkiintoista, ettei syyttäjä edes yrittänyt kumota kirjelmääni tältä osin”, ihmetteli Hyvönen.

“Raja rikollisuuden ja puutarhanhoidon välille on vedetty eri paikkaan kuin lainsäätäjä on tarkoittanut”, sanoi Hyvönen ja peräsi tietoa siitä kuinka tähän on ajauduttu ja miksi. “Omaan käyttöön kotikasvatus ei myöskään kuulu lääkeviranomaisten toimialaan”.

Yllätyskäänne tapahtui kun syyttäjä esittäytyi yhdeksi johtavista huumesyyttäjistä ja kertoi olleensa mukana tekemässä rangaistusasteikkoja hampun kasvatuksen osalta.

Omassa loppupuheenvuorossaan Hyvönen kummeksui syyttäjien laatimia linjauksia, jotka ovat tehneet juuri kotikasvatuksesta raskaan rikoksen. “Miksi syyttäjät ovat ajaneet linjaa joka on palauttanut markkinoita mm
Jari Aarnion johtamalle hashisliigalle? Onko syyttäjälaitos ja oikeuslaitos joutunut mahdollisesti esimerkiksi Helsingin huumepoliisin lobbaamaksi asiassa”, kysyi Hyvönen. Vastausta siihen keitä on kuultu muotoiltaessa yhtenäistä linjaa kotikasvatukseen, ei saatu.

Syyttäjä luopui tässä vaiheessa oikeusprotokollasta ja otti lupaa kysymättä vielä puheenvuoron, jolloin tuomari huomautti oikeusistunnon jo päättyneet. Syyttäjä Rapo kuitenkin jatkoi ja totesi että hän haluaa esittää syyttäjien puolesta puolustuspuheenvuoron. “Tilannehan oli se kun teimme linjauksia, että oli suuri vaara että Suomesta tulee omavarainen kannabiksen osalta”.

Hyvönen kommentoi lausuntoa ja sanoi: “Kyllä, kotikasvatuus on todellakin suuri vaara näille salakuljettajille, mutta miksi syyttäjä kokee tärkeäksi puolustaa rikollisten intressejä?”

Syyttäjä katsoi vielä, edelleen salissa ja istunnon päätyttyä asiakseen kovistella oikeusistuinta. “Nämä laatimamme rangaistusasteikot on tehty ja te ette saa lähteä sooloilemaan tässä asiassa”.

Hyvönen totesi, että käräjäoikeus voi tehdä päätöksenssä itsenäisesti ja olemassa olevaan lainsäädäntöön tukeutuen.

Käräjäoikeus antaa päätöksensä asiasta 6.6.2017 klo 10

Toimittaja oli paikalla ilman kuvaus- ja nauhoituslupaa. Artikkeli perustuu istunnon aikana tehtyihin muistiinpanoihin.

Toimittajana Topias Kaikkonen.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti