Traffic Roots Pixel
Politiikka Talous Uutiset

Kalifornia: Aloite 64 kannabiksen laillistamisesta

Kirjoittanut Marjaana

Tänään on tärkeä päivä kannabiksen tulevaisuuden kannalta. Tänään äänestetään Yhdysvaltojen seuraavasta presidentistä, mutta samalla äänestetään myös monista muista asioista – pormestareista, sheriffeistä, senaattoreista ja monista lakialoitteista. Mukana on myös viidessä osavaltiossa äänestys kannabiksen laillisuudesta. Viimeisimpien tietojen mukaan on erittäin todennäköistä, että kannabis tullaan laillistamaan jokaisessa viidessä osavaltiossa. Lisäksi muutamassa muussa osavaltiossa äänestetään kannabiksen lääkekäytön laillisuudesta.

Kaikista osavaltioista kannattaa katseet kohdistaa Kaliforniaan. Osavaltiossa asuu yli 10% USA:n koko väestöstä ja voidaan sanoa, että Kalifornia näyttää tietä koko USA:lle. Jos (ja kun) Kalifornian asukkaat äänestävät lakialoite 64 (lakialoitteen numero Kaliforniassa) puolesta, ottaa Kalifornia suuren askeleen kohti Coloradon mallia, jossa kannabiksen myyminen on sallittu täysi-ikäisille, eikä sen pienimuotoisesta kasvattamisesta ja hallussapidosta enää rankaista. Kannabiksesta tulee laillinen päihde alkoholin rinnalle, sen myyntiä ryhdytään verottamaan ja valvomaan.

Kaikki eivät tietenkään katso lakialoitetta hyvällä silmällä, vaikka olisivat muuten kannabismyönteisiä. Lakialoitteen katsotaan suosivan suuryrityksiä ja pienemmät tuottajat pelkäävät tupakkayhtiöiden hakevan kasvua kannabiksesta tupakan suosion hiipuessa. Laillisuus tulee rokottamaan myös monia pieniä tuottajia, joiden bisnes on ollut lähinnä harmaan talouden sektorilla tapahtuvaa – luvatonta kasvattamista tai myymistä. Jatkossa on kyettävä tekemään samat puuhat asetusten mukaan ja ensimmäinen kynnys lienee lupien hankkiminen.

Kaikkein tyytymättömimmät taitavat asua rajan eteläpuolella. Meksikon huumekartellit ovat aina olleet riippuvaisia USA;n kannabismarkkinoista. Jo pelkästään Coloradon, Oregonin, Alaskan ja Washingtonin laillistetua kannabiksen, on meksikolaisten kartellien ansioihin tullut suuri lovi. Kalifornia on väkiluvultaan yli kaksi kertaa suurempi kuin nuo osavaltiot yhteensä ja on odotettavaa, että Kalifornian kannabismarkinat ovat samassa suhteessa suuremmat. Tässä vaiheessa voidaan puhua jo niin suuresta markkinasta, että jos se häviää järjestäyneen rikollisuuden ulkopuolelle, rokottaa se kartellien taloutta pahasti.

Äänestystulos tulee varmasti vaikuttamaan myös Euroopan Unionin huumepolitiikkaan ja sen kautta Suomen huumepolitiikkaan. Kun Kanada on jo pitkällä laillistamisen tiellä, Meksikossa on puhuttu laillistamisesta vakavasti ja koko USA:n länsirannikko on kohta todennäköisesti laillistanut kannabiksen, on kannabis käytännössä laillista koko  Pohjois-Amerikassa. Sen vaikutus tulee olemaan valtava koko maailmaan. Voidaan sanoa, että mitä Kalifornia edellä, sitä maailma perässä.

Kun huomenna saamme tietää äänestyksen tulokset, on hyvä pistää mieleen missä ja koska nistä kuuli. Tässä tilanteessa voi jotenkin mukailla Neil Armstrongin sanoja hänen astuessa kuun pinnalle, sillä kannabiksen laillistaminen Kaliforniassa on suuri askel koko ihmiskunnalle.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti