Traffic Roots Pixel
Politiikka Ulkomaat Uutiset

Lääkekannabismyymälöiden kohtalo Kalifornian laillistaessa viihdekäytön – poliisiahdistelusta kohti kapitalismia?

Kirjoittanut A. Dam

Kalifornian kansalaiset äänestivät lääkekannabiksen puolesta 20 vuotta sitten, mikä aloitti historiallisen kehityksen kohti ensi viikolla tapahtuvaa osavaltioäänestystä kannabiksen laillisesta sääntelystä myös ei-lääkinnälliseen käyttöön. Kaikki merkit erilaisia äänestysmittareita myöten näyttävät Kyllä- äänien riittävän tällä kertaa lain läpimenoon, toisin kuin vuonna 2010. Mitä vaikutuksia tällä on nykyisiin lääkekannabis-myymälöihin? Ehdotus 64 (Proposition 64) on rakennettu edellisen lääkekannabisehdotuksen (Prop. 215) päälle, tavoitteenaan muun muassa vähentää lääkekannabissysteemiin kohdistuvaa ylimääräistä kuormitusta. Kalifornian lääkekannabissysteemiä on kritisoitu siitä, että lääkekannabisreseptin on saanut melko heppoisin kriteerein. Yksilön terveyden kannalta katsottuna vankilatuomiolta suojaava lääkekannabisresepti on kuitenkin ollut monelle todennäköisesti hengen pelastava dokumentti. Vaikka ensi viikolla äänestettävää yli 60-sivuista ehdotusta voi pitää monella tapaa yhtenä Yhdysvaltain edistyksellisimpänä, ei se suinkaan ole ongelmaton.

Steve, joka omistaa vaimoineen Hezekiah Medical Marijuana- lääkekannabismyymälän Hollywoodissa kertoi olensa ehdotusta vastaan. Steve perusti lääkekannabismyymälän yli 10 vuotta sitten. Nykyinen myymälä sijaitsee Hollywood Boulevardin ja Sunset Boulevardin välissä ja on lähes ainoa myymälä alueella. Myymälöiden määrä on romahtanut huomattavasti Hollywoodin alueella, ei kysynnän takia vaan paikallisviranomaisten häirinnän johdosta. Vaikka Obaman hallituksen aikana liittovaltiopoliisin osuus lääkekannabisratsioissa on nykyisin lähes olematon, Los Angelesin kaupunkiviranomaiset ja poliisit eivät ole jättäneet lääkekannabismyymälöitä rauhaan. Steve ei edes osaa sano tarkkaan kuinka monta kertaa Los Angeles Police Departmentin (LAPD) edustajat ovat tulleet ilmoittamatta myymälään ja takavarikoineet kaikki tarvikkeet. Hänellä on tälläkin hetkellä oikeuskäsittely kesken, mikä Steven mukaan sai lähtönsä viranomaisten omasta virheestä. Kaikesta häirinnästä huolimatta Steve jatkaa kutsumusammattiaan ja hänen äänensä hieman murtuu, kun hän kertoo eräästä vanhasta pyörätuolipotilaasta, joka tuli liikkeeseen poikansa kantamana. ”Jos ihmiset jotka vastustavat tätä istuisivat edes yhden päivän liikkeessä ja näkisivät missä kunnossa ihmiset tulevat sisään ja mitä heille tapahtuu, kun he saavat lääkkeensä…”, Steve saa sanottua silmät hieman kostuneena.

dav

Silti Steve, lääkekannabispotilas itsekin, vastustaa ehdotus 64:ää. Syy: big business. Vaikka ehdotus pitää sisällään erilaisia rajoituksia isoja yrityksiä varten, muun muassa viiden vuoden karenssiajan, jolloin liian isoja yrityksiä ei sallita osallistua miljardiluokan vuosittaiseen kannabisbisnekseen, ei Steven kaltaisella lähes hyväntekeväisyysperiaatteella toimivalla lääkekannabismyymällä ole samanlaisia resursseja kuin miljoonia pyörittävillä suuryrityksillä. Vuosien taistelu poliiseja ja muita kaupunginviranomaisia vastaan saattaa siis muuttua, tai saada lisäkseen taistelun suuryritysten valtaa vastaan. Vuosikymmenien kansalaisaktivismi, mikä alun perin mahdollisti kannabiksen saannin sitä eniten tarvitseville, on johtamassa tilanteeseen jossa voitontavoitteluun tähtäävä toiminta saattaa korjata koreimman kukinnon.

 

Kävellessä ympäri Hollywoodia ei missään ole merkkejä tulevasta kannabisehdotuksesta. Tämä johtuu luultavammin liittovaltion kommunikaatiokomitean päätöksestä mikä kieltää kannabikseen liittyvän mainonnan, varsinkin lapsiin kohdistuvan, mikä on myös kirjattu itse ehdotukseen. Ehdotus 64 ei tietenkään ole ainoa asia mistä kalifornialaiset ovat äänestämässä ensi tiistaina. Presidentinvaalien lisäksi esimerkiksi ehdotus 61 tähtää reseptilääkkeiden hintojen standardointiin, jonka suurimpana tukijana on AIDS Healthcare Foundation. Suurimmat vastustajat ovat, ei ehkä yllättäen, lääkeyhtiöt. Rahassa mitattuna ehdotus 61- kampanja on itse asiassa huomattavasti suurempi kuin ehdotus 64. Niin tukijat kuin vastustajat ovat käyttäneet yli 125 miljoonaa dollaria puolin toisin ja kyseinen ehdotuskampanja saattaa mennä historiaan kautta aikojen kalleimpana.

mde

Myös Bernie kannattaa ehdotusta 61 näkyvästi

Lähtiessäni Steven ja hänen vaimonsa liikkeestä ilta on jo pimennyt. Yhtäkkiä näen ison mainoskyltin, josta erotan jo kaukaa kirjaimet THC. Kyseinen mainos kuuluu THC Design- nimiselle yritykselle, ja yrityksen nimen alla lukee Forging the future of cannabis. En tiedä miten kyseinen mainos on päässyt livahtamaan viranomaisten valvonnan alta, mutta ehkä kyseessä on tarpeeksi lapsiystävällinen ja hintava mainoskyltti.  Kannabis on siirtymässä uuteen aikaan, pimeistä markkinoista kohti valoa. Se ei tarkoita, etteikö sen ympärillä edelleen pyöri tahoja, joilla on päämääränään vähemmän kunnioitettavat tavoitteet. Laillinen yritystoiminta, vaikka kaukana ideaalista, jossa kasvi voisi vain kasvaa vapaasti (miten moni muu luonnonkasvi joutuu vastaavanlaisen kontrolloinnin kohteeksi) on kuitenkin askel kohti valoisampaa tulevaisuutta, jossa ihmiset eivät joudu elämään vankeuden pelossa halutessaan vaikuttaa omaan terveyteensä ja elämäänsä valiten yhden ihmiskunnan vanhimmista rohdoista.

dav

Kannabiksen tulevaisuus kapitalistien käsissä?

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti