Traffic Roots Pixel
Politiikka Uutiset

Kannabis myötätuulessa maailmalla – koska Suomessa?

Kirjoittanut Marjaana

Kannabiksen vapautuminen viihde- ja lääkekäyttöön edistyy välillä yskähdellen ja välillä huikealla vauhdilla. Menneen viikonlopun aikana on maailmalla tapahtunut kaksi merkittävää edistysaskelta, mutta politiikka saattaa sotkea asioita vielä todella pahasti. Lisäksi julkinen mielipide ei ole esimerkiksi Suomessa vielä täysin valmiina kannabiksen vapauttamiseen – tästä pitävät huolen takavuosien propaganda ja konservatiivisten tahojen sangen demonisoiva lähestymistapa. Suomessa vallitsevasta mielipideilmastosta ovat mainioita esimerkkejä mm. Oulun käräjäoikeudessa annettu tuomio hampun siementen hankkimisesta huumausainerikoksen valmisteluna ja hovioikeuden päätös lähes kuituhampun veroisen hampunlehtien tuomisesta maahan törkeänä huumausainerikoksena. Lisäksi mediassa yleisesti käsitellään kannabista erittäin negatiivisesti ja käsitteitä sotkien. Yleistä on, että kannabiksesta puhutaan otsikoissa, mutta sisältö käsittelee enemmän muita päihteitä.

Mutta positiivisiakin asioita tapahtuu. Menneenä viikonloppuna maailmalla herätti suurta kohua Virgin-yhtiöistään tunnetun yrittäjän Richard Bransonin kirjoitus, jossa hän käsitteli YK:n alaisen järjestön UNODC:n (UN Office on Drugs and Crime) tilaaman raportin, jossa kehoitetaan koko maailman valtioita dekriminalisoimaan kaikki huumeet ja keskittymään jatkossa päihteiden ja huumeiden haittojen korjaamiseen. Raportin mukaan sota huumeita vastaan on epäonnistunut. Järjestö on ehtinyt jo esittää julkilausuman, jossa korostetaan, ettei raportti edusta UNODC:n virallista kantaa. Mielenkiintoista on myös, että suomalaisista mediataloista toistaiseksi ainoastaan Uusi Suomi on lyhyesti käsitellyt asiaa.

Toinen mielenkiintoinen asia Kanadan parlamenttivaalit, joissa Justin Trudeau’n johtama liberaalipuolue sai merkittävän vaalivoiton, jättäen pitkään hallitusvastuussa olleen konservatiivipuolueen kauas taakseen. Merkittävää kannabiksen kannalta uutisessa on se, että Trudeu on jo ennen vaaleja ilmoittanut selväsanaisesti kannattavansa kannabiksen täyttä laillistamista ja saattamista valvottuun myyntiin. Vaalivoiton selvittyä Trudeau on ilmoittanut toteuttavansa lupauksensa heti ensi tilassa. Liberaalien voitto on myös otettu positiivisesti vastaan Kanadan liike-elämän suunnalla, sillä maan suurimpien kannabikseen keskittyneiden yritysten pörssiarvo on ollut kovassa nousussa. Kannabisteollisuudesta odotetaan merkittävää piristysruisketta Kanadan talouteen.

myths-canadians-marijuana-0-08-02

Justin Trudeau on sanonut laillistavan kannabiksen Kanadassa.

Jos Kanadasta nyt tulee ensimmäinen suuri länsivaltio, joka laillistaa kannabiksen, on se soihdun kantajana merkittävässä asemassa. USA todennäköisesti seuraisi perässä ja sen myötä koko läntinen maailma. On mielenkiintoista nähdä milloin trendi saavuttaa Suomen.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti