Traffic Roots Pixel
Terveys Uutiset

Kannabis torjuu masennusta – nyt se on todistettu

Kirjoittanut Marjaana

Kannabiksen tiedetään olevan tehokas apu hoidettaessa tiloja, kuten post-traumaattinen stressioireyhtymä (PTSD), krooninen kipu, epilepsia, multippeliskleroosi, glaukooma ja kemoterapian aikaansaama pahoinvointi. Monet ovat myös varmoja, että kannabis helpottaa masennusta, mutta siitä ei ole ollut tieteellisiä todisteita – tähän asti.

Research Institute on Addictionsissa tehty tutkimus, joka on nyt julkistettu Journal of Neurosciencessa, joka todistaa kannabiksen vähentävän masennuksen oireita ja mahdollisesti myös kroonista stressiä. Instituutin tutkijat huomasivat, että tunnetut kannabinoidiyhdisteet voivat auttaa torjumaan masennusta. Nämä ovat yhdisteitä, jotka aktivoituvat aivojen THC-reseptoreihin.

Tutkijat seurasivat kroonista stressiä rotilla. Altistuessaan krooniselle stressille, rottien aivonsa tuottivat vähemmän endokannabinoideja – kemikaaleja jotka vaikuttavat käyttäytymiseen, tunteisiin, rentoutumiseen ja ruokahaluun. Altistuessaan krooniselle stressille, rotilla pystyttiin havainnoimaan masennuksen kaltaisia oireita. Elimistön tuottamat endokannbidioidit ovat samankaltaisia kuin kannabiksessa olevat. Kun rotille annettiin kannabiksesta johdettuja kannabidioideja, palautuivat endokannabinoiditasot ennalleen.

Tutkimusta johtaneen tohtosi Samir Haj-Dahmanen mukaan rottatesteistä on vielä pitkä matka ihmisten hoitoon, mutta krooniseen stressioireyhtymään (PTSD) sairastuneet ovat kokeneet saavansa apua kannabiksesta. Tutkimuksissa on myös huomattu, että eri lajikkeiden välillä on suuria eroja masennuksen ja stressin hoidossa. Kun yksi lajike tuo helpotusta masennukseen, saattaa toinen lajike tehdä itkuiseksi ja syventää masennusta.

Joissakin tutkimuksissa on todettu, että kannabis lisää riskiä sairastua masennukseen, mutta ristiriitaisiakin tuloksia löytyy, mm. American Journal of Public Healthissa vuonna 2013 julkaistu tutkimus osoitti itsemurhien vähentyneen niissä osavaltioissa, joissa kannabis on laillistettu.

Lähde: News THC

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.