Traffic Roots Pixel
Lainsäädäntö Politiikka Uutiset

Korkein oikeus: Psilosybiinit eivät ole erittäin vaarallisia

Kirjoittanut Marjaana

Psilosybiinisienet, eli ns. taikasienet eivät kuulu Marjaanan valikoimaan, mutta kannabispolitiikan suhteen korkeimman oikeuden tuore päätös tullee olemaan merkittävä. Korkein oikeus on nimittäin juuri päättänyt, että psilosybiinisienet ovat vain hieman hashista vaarallisempia. Korkeimman oikeuden antama päätös vei loppuun pitkän oikeustaistelun, jossa syytettynä olleelle forssalaismiehelle tuomittiin käräjäoikeudessa ensin vuosi ja kaksi kuukautta ehdotonta vankeutta sienten kasvattamisesta, levittämisestä ja yli sadan kasvatusalustan tilaamisesta ulkomailta. Hovioikeudessa tuomio lientyi ensin kahdeksaan kuukauteen ehdotonta vankeutta, mutta sekä syytetyn että syyttäjän valitettua asiasta korkeimpaan oikeuteen, otti oikeus asian käsiteltäväkseen.

Korkein oikeus kuuli ensin lukuisia asiantuntijoita ja lopulta totesi päätöksessään psilosybiinien olevan vain hieman hashista vaarallisempia. Samalla annettua tuomiota alennettiin 60 päivään ehdollista. Jo hovioikeus arvioi, että miehen tilaamilla kasvatusalustoilla olisi voinut kasvattaa noin 300 gramman sadon, josta olisi riittänyt n. 200 kerta-annoksesta aina n. 900 kerta-annokseen. Tätä hovioikeus ei pitänyt suurena määränä.

Kuinka tämä sitten liittyy kannabikseen? Tietenkin siten, että vuoden 2006 joulukuussa julkistettuihin huumausainerikosten rangaistussuosituksiin kohdistuu painetta uudistuksiin – ja lähinnä rangaistusten lieventämisen suuntaan. Jos nyt annettua tuomiota suhteutetaan kannabikseen, pitäisi 100 – 500g hallussapidosta tai yrityksestä kasvattaa moinen määrä, olla korkeintaan 60 päivän ehdollisen vankeustuomion peruste. Kun käräjäoikeuden alkuperäinen tuomio viittasi tuomionsa osalta törkeään huumausainerikokseen, poistui korkeimman oikeuden päätöksestä ainakin törkeän perusteet. Tällä hetkellä on noin kilo kannabista viittaa törkeään huumausainerikokseen, josta seuraa automaattisesti ehdotonta vankeutta ja alunperin rikosta pidettiin törkeänä.

Kaiken tämän perusteella tulisi rangaistussuositukset päivittää vastaamaan tämän nyt julkistetun tuomion mukaisiksi. Mikäli lain laatijoilla eli poliitikoilla olisi riittävästi rohkeutta tarttua tähän kysymykseen, pitäisi käyttörikos ja alle 50 gramman hallussapito poistaa rikoslain piiristä kokonaan. Tällaiset määrät mahdollistaisivat jo parin kasvin pitämisen omaan käyttöön sallittuna.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti