Traffic Roots Pixel
Life Style Myytinmurtaja

Kymmenen suurinta virheellistä luuloa kannabiksesta

Kirjoittanut Marjaana

Kannabiksesta mitään tietämättömät, klassisen huumepropagandan uhrit, rakastavat käyttää yksinkertaistettuja ja paikkansa pitämättömiä väitteitä kannabiksesta. Oli kyse sitten poliisiviranomaisesta, rehtorista, poliitikosta tai toimittajasta, näitä väitteitä levitetään aivan surutta ja niihin uskovia ihmisiä on paljon. Aivan liian paljon. Ja näihin valheisiin perustuu se, että kannabikseen ei osata suhtautua neutraalisti ja puheet kannabiksen laillistamisesta saa näiden tyyppien äänen nousemaan falsettiin.

Mitkä ovat sitten suurimmat valheet, joita edelleen levitetään ja joihin suuri yleisö uskoo? Mitkä ovat naurettavimmat ja älyttömimmät? Seuraavassa kymmenen hyvää kandidaattia palkinnon voittajiksi.

1. Kannabis on portti vahvempiin huumeisiin

Tämä on väitteiden klassikko, kaikkien kannabiksen vastaisten väitteiden äiti. Koska ei kyetä todistamaan, että kannabis aiheuttaa fyysistä riippuvuutta tai vaarantaa käyttäjänsä terveyden tai millään muotoa olisi oikeasti haitaksi käyttäjälleen, he väittävät sen aiheuttavan välillisen uhkan johdattamalla käyttäjänsä vahvempien huumeiden pariin. Tämä väite tunnetaan nimellä porttiteoria. Väitteen kuitenkin kumoaa se, että vain pieni osa kannabiksen käyttäjistä kokeilee milloinkaan jotain muuta laitonta päihdettä kuin kannabis. Lisäksi on olemassa selkeitä todisteita siitä, että kannabiksen avulla on kyetty vieroittamaan lukuisia vahvemmista huumeista ja lääkkeistä riippuvaisia ihmisiä.

2. Kannabis aiheuttaa riippuvuutta

Ehkä pitkäaikaisin perusteeton väite kannabiksesta on, että se aiheuttaa riippuvuutta. On väitetty olevan ihan tutkimuksiakin, että kannabis aiheuttaa enemmän riippuvuutta kuin esimerkiksi heroiini. Kuitenkin poikkeuksetta kaikki riippumattomat tutkimukset kertovat, että kannabis ei ole fysiologista riippuvuutta aiheuttava eikä siitä synny vieroitusoireita. Kahvin, alkoholin, tupakan ja monen muun tiedetään aiheuttavan huomattavasti selvemmin riippuvuutta ja vieroitusoireita.

3. Kannabis heikentää muistia

On hyvin yleinen väite, että kannabis heikentäsi muistia. Päihtymistilan aikana saattaa muisti hieman jumittaa, mutta se koskee vain lyhytaikaista muistia ja vain hetkellistä, päihtymyksen aikaista muistia. Muutoin tutkimukset ovat osoittaneet kannabiksen olevan jopa lääke esimerkiksi Parkinsonin tautiin, joka todella vaikuttaa sairastuneen muistiin. Kannabiksen avulla voidaan myös hoitaa muistoihin liittyviä traumaattisia kokemuksia.

4. Kannabiksen käyttäjät ovat laiskoja ja saamattomia

Tutkimusten mukaan kannabiksen käyttö on yleisempää esimerkiksi yrittäjien keskuudessa. Ja yrittäjät eivät ole laiskoja vätyksiä. Myös monet tunnetut urheilijat käyttävät kannabista. Takkutukkaisen pajapään stereotypia on osattu iskostaa ihmisten mieliin, mutta suurin osa kannabiksen käyttäjistä on aivan normaaleja työssä käyviä ja/tai opiskelevia aikuisia, jotka elävät hyvinkin vireää elämää.

5. Kannabiksella ei ole lääketieteellistä arvoa

Vaikka Suomessa otsikoihin nousseet lääkärit, kuten esimerkiksi Eija Kalso lääkärilehden haastattelussa väittäätkin, ettei kannabiksesta ole apua kivunhoidossa, monet ulkomaiset tutkimukset kertovat asioiden olevan toisin. Kivun lisäksi kannabiksella voidaan hoitaa mm. epileptisiä kohtauksia, Parkinsonin, Alzheimerin ja Crohnin tauteja, MS-tautia ja monia muita sairauksia. Suurin ongelma kannabiksen lääketieteellisen potentiaalin kartoittamisessa on edelleen viranomaisten suhtautuminen kannabistutkimukseen. Kannabistutkimus on ollut vuosikymmenten ajan jäätyneessä tilassa kieltolain vuoksi.

6. Kannabiksen laillistaminen on uhka liikenneturvallisuudelle

Minkään päihteen vaikutuksen alaisena ajaminen on liikenneturvallisuuden kannalta huono asia. Mutta kannabis ei ole lainkaan niin suuri uhka kuin muut päihteet. On tutkittu, että 0,5‰ alkoholipäihtymys, joka on rattijuoppouden raja,  kasvattaa onnettomuusalttiutta peräti seitsemän kertaiseksi, kun kannabis kasvattaa sitä vain kaksinkertaiseksi.

7. Kannabis varastoituu elimistöön

Jälleen syvä huokaus. On totta, että kannabiksen käyttö saattaa näkyä huumetesteissä pitkäänkin, mutta kyseessä on aineenvaihdunta tuotteiden näkyminen, ei itse kannabiksen päihdyttävän ainesosan THC:n näkyminen. Vaikka kannabiksen aineenvaihduntatuotteita näkyisikin testissä, se ei tarkoita sitä, että testattava henkilö olisi päihteen vaikutuksen alaisena. Runsaan ja pitkään kestäneen kannabiksen käyttö saattaa näkyvä vielä kuukaudenkin kuluttua, mutta ihminen ei ole päihtynyt koko kuukautta. Korkeintaan ehkä yhden illan.

8. Kannabis lisää rikollisuutta ja väkivaltaa

Kannabis itsessään ei tee kenestäkään väkivaltaista – pikemminkin se poistaa väkivaltaisuutta. Mutta kannabisrikollisuus ja siihen liittyvä muu huumausainekauppa sekä järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvä ilmiöt takuulla voivat olla muun rikollisuuden ja väkivallan taustalla. Kannabiksen laillistamisen on todettu vähentävän rikollisuutta. Kannabiksen laittomuus on rikollisuudelle kuin Veikkauksen jakamaa rahaa.

9. Kannabis on haitallisempaa keuhkoille kuin tupakka

Hyvin yleinen myytti kannabiksen haitoista. Monin osin myytti perustuu kannabiksen kanssa käytetyn tupakan aiheuttamiin haittoihin. Tämä eurooppalainen tapa kääriä sätkiä ei todellakaan ole sieltä järkevimmästä päästä. Muualla maailmassa sätkä kääritään itse kasvista, eikä sinne laiteta mitään mukaan. Ja järkevä kannabiksen käyttäjä on jo siirtynyt pois sätkistä, piipuista tai bongeista ja käyttää nyt vaporisaattoreita. Vaporisaattorissahan kannabista ei polteta lainkaan, vaan siinä höyrystetään kannabinoidin ja terpeenit talteen. Muutoin on tutkimuksissa havaittu kannabiksen olevan jopa hyödyksi hengityselimille.

10. Kannabiksen käyttö tyhmentää

Jokainen tutkimus, jossa on päädytty tähän tulokseen, on joutunut korjaamaan tutkimusasetelmaa sekä otosta ja korjausten jälkeen ei ole voitu osoittaa väitteen paikkansapitävyyttä. Mutta kannabis on toiminut monien taiteilijoiden ja muiden luovilla aloilla työskentelevien ihmisten työn laadun parantajana. Jopa Steve Jobs kiitti kannabista sen vaikutuksista Jobsin tapaan ajatella. Ja niiden ajatusten ansiosta Jobs loi käytännössä tyhjästä maailman liikevaihdoltaan ja arvoltaan suurimman yrityksen.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti