Traffic Roots Pixel
Politiikka Terveys Uutiset

Marihuana on paljon vaarattomampaa kuin alkoholi tai tupakka – turha inttää vastaan

Kirjoittanut Marjaana

Vaikka julkinen mielipide on kääntymässä myönteiseksi kannabikselle, on siihen kielteisesti suhtautuvia edelleen enemmistö ihmisistä. Suuri osa suomalaisista pitää edelleen kiinni niistä valheellisista “faktoista”, joita viranomaiset ja virallinen propaganda on kansalle syöttänyt. Kaikkein konservatiivisimmat tahot syöttävät edelleen asenteitaan ja myyttejä, jotka ovat jo kauan sitten todistettu valheiksi.

Vastustajien mielestä kannabis on portti vahvempiin huumeisiin ja ainoa tapa välttyä amfetamiini-, heroiini- tai kokaiiniriippuvuudelta, on pitää näpit erossa kannabiksesta. Lehdistö repii skandaalinkäryisiä otsikoita välittömästi, kun uskovat sellaisen myyvän lehteä paremmin. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos julkaisi juuri tuoreen tutkimuksensa huumeiden käytöstä ja suuri osa kyseisestä tutkimuksesta käsitteli juuri kannabista. Vaikka tutkimus selvästi osoitti kannabiksen suosion vähitellen tasaantuvan nuorison keskuudessa, vetivät median edustajat taas otsikoita siitä, kuinka suuri osa nuorista käyttää kannabista. Siitäkin huolimatta, että kaikkein aktiivisin ikäluokka kannabiksen kanssa on 35-45 -vuotiaat. Kannabis ei siis “uhkaa” nuorisoa, vaan keski-ikäisiä.

Poliisi, oikeuslaitos, virallinen lääketiede ja lainsäätäjänä toimiva eduskunta vastustavat kaikki kannabiksen laillistamista, vaikka maailmalta tulee jatkuvasti tuoretta tutkimustietoa, joka kumoaa perusteet, joilla em. tahot perustelevat kannabiksen pitämistä laittomana. Konservatiiviset tahot haluavat tietoisesti levittää edelleen kaikkein demonisoiduimpaa propagandaa, vaikka saattavat hyvinkin jo tietää tietojensa olevan vääriä. Valistuneet ja maailmaa seuraavat tahot tietävät, että kannabiksen olevan päihteenäkin käytettynä melko vaaraton – ja etenkin huomattavasti vaarattomampaa kuin tupakka ja alkoholi. Huomattavasti parempi ratkaisu olisi myydä R-kioskilla marihuanaa, kuin keski-olutta ja tupakkaa.

Alkoholin on todettu tutkimuksissa olevan jopa 100 kertaa vaarallisempaa elimistölle kuin kannabiksen. Kannabiksen on aina väitetty olevan haitallista hengityselimille, mutta uudet tutkimukset suosittelevat marihuanan polttamista lääkkeeksi astmaatikoille ja kannabiksen on havaittu hillitsevän jopa keuhkosyövän etenemistä – syöpä, jonka suurimpia aiheuttajia on tupakka. R-kioskeista ja valintamyymälöistä voi siis ostaa täysin laillisesti aineita, joiden on tieteellisesti jo todettu olevan kannabista haitallisempia terveydelle. Tästäkin huolimatta viranomaiset ja lainsäätäjät pitävät kannabista vakavampana terveysuhkana.

Jokainen päihde on liiallisesti käytettynä haitallista. Juttu on vain siinä, että kannabis ei ole läheskään niin haitallista kuin lailliset päihteet. Yhden jointin polttaminen päihdyttää siinä missä yksi six pack keskiolutta. Kun juot korin olutta illassa, makaat seuraavana päivänä luultavimmin krapulassa kotona ja nautittu määrä alkaa olla vaaraksi elimistöllesi. Mutta jos poltat neljä jointia, todennäköisesti nukut yösi hyvin ja heräät aamulla virkeänä ja valmiina päivän töihin. Jos juot pullon viinaa, saattaa teko olla ihan oikeasti vaaraksi terveydellesi. Mutta vaikka kymmenen jointin polttaminen ei pysty vaarantamaan polttajansa terveyttä. Kukaan ei ole vielä kyennyt polttamaan niin paljoa kannabista, että se olisi ollut hengenvaarallista polttajalleen. Kukaan ei ole vielä kuollut kannabikseen – IKINÄ!

Ainoa asia, mikä kannabiksen yhteydessä on vaarallista, liittyy siihen, että kannabis on laitonta ja jokainen, jolla on kannabista hallussaan, kasvattaa sitä tai polttaa sitä, syyllistyy tällä hetkellä rikokseen. Laittomuuden vuoksi kannabiksen salakuljettamiseen ja myyntiin liittyy aina riski. Ja siellä missä on riskejä, tulee kuvioon mukaan väkivalta (kannabiksen käytäjät eivät ole väkivaltaisia). Kannabikseen liittyvä rikollisuus pyörittää myös vahvojen huumeiden kauppaa, ihmiskauppaa, pimeätä taloutta, eikä kukaan maksa veroja. Kannabiksen kieltolaki hyödyttää lähinnä järjestäytynyttä rikollisuutta.

Kun kannabis eräänä päivänä laillistetaan Suomessa, ainoa häviävä osapuoli on rikolliset. Heiltä jää saamatta merkittävät tulot, kotimaisen viljelyn käynnistyessä ei rahaa enää virtaa ulkomaille, työllisyys kasvaa maaseutualoilla, verotulot kasvavat (katsokaa vaikka Coloradoa ja Washintonin osavaltiota) ja kannabiksen myyntiä on mahdollista säännellä, eikä sitä olisi enää samalla tavalla alaikäisten saatavilla. Suomessa voisi käynnistyä kunnollinen kannabiksen lääketieteellinen tutkimus, josta voi kehittyä innovaatioita, joista voi kehittyä vaikka uusi Nokia.

Milloin mahtaa Nixonin aikainen pelottelupropaganda loppua?

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.