Traffic Roots Pixel
Life Style Myytinmurtaja

Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä

Kirjoittanut Marjaana

David Schmader teki loistavan esityksen TEDx tapahtumassa puhuessaan tulemisestaan ulos kannabiskaapista. Esityksen keskeinen viesti oli, että älä voimista ennakkoluuloja kannabiksesta. Kannabiksen käyttäjistä on olemassa ennakkoluuloja, joiden mukaan me kannabiksen käyttäjät olemme hidastuneita, meidän muisti ei pelaa, olemme laiskoja ja saamattomia, eikä maailmaamme käytön jatkuessa mahdu enää muuta.

Kuitenkin meistä valtaosa on töissä tai opiskelee, olemme perheellisiä ja aktiivisia, käymme lenkillä, meillä on harrastuksia, olemme kiinnostuneita taiteista ja maailman tapahtumista ihan siinä missä kuka tahansa muukin. Vaikka pitkät hiukset ja dreadlockit saattavat ennakoida kannabiksen käyttöä, ei se ole mikään tae. Ja suurin osa meistä on aivan tavallisen näköisiä, tavallisissa ammateissa toimivia, asumme rivitaloissa tai omistusasunnoissa, maksamme veroja ja olemme asiallisia yhteiskunnan jäseniä. Meitä on taksikuskeja, lääkäreitä, juristeja, rakennusmiehiä, kirjanpitäjiä, sosiaalityöntekijöitä – ihan mitä vaan. Meidät erottaa muusta yhteiskunnasta vain yksi asia: olemme tehneet huumerikoksen tai useampia.

Suurin virheemme lienee kuitenkin se, ettemme yritä vaikuttaa siihen mielikuvaan, joka ihmisillä on kannabiksen käyttäjistä. Me hyväksymme sen, että yleinen mielikuva kannabiksen käyttäjästä on se lasittuneen katseen omaava risupartainen takkutukka. Me olemme hiljaa, kun tällaisia mielikuvia heitellään keskustelussa.

Ei tarvitse itse rynnistää barrikaadeille ja julistaa pyhää sotaa kannabiksen puolesta – toki, onhan meitä sellaisiakin. Yksittäiset metelinpitäjät on helppo sivuuttaa ja vaieta marginaaliin, mutta yksittäiset henkilöt, jotka keskustelussa puuttuvat esitettyihin myytteihin ja mielikuviin tyyliin: “yksi mun lenkkikavereista polttelee viikonloppuisin – se valmistuu kohta dippainssiksi” tai “tuttu sairaanhoitaja polttelee aina välillä”. Tai jos oikein haluaa laittaa itsensä kehiin, voi keskusteluun puuttua sanomalla “mä olen nuorena kokeillut, enkä silloin huomannut mitään tuollaista – vai onko täällä joku, jonka mielestä mä olen hidastunut, enkä hoida työtäni kunnolla?”

Kannabiksen esitaistelijaksi ei tarvitse ryhtyä, riittää kun korjaa pinttyneitä myyttejä aiheesta ja siten vie tietoa eteenpäin. Kerro ystävällesi tai läheisellesi, joka ei ole tiennyt polttelustasi – kerro, että olet kokeillut ja mikään kuulemistasi myyteistä ei pitänyt paikkansa. Jos hän kääntää sinulle selkänsä, hän ei ollut luottamuksesi arvoinen henkilö – näin tulevat myös ihmissuhteet punnituksi.

Mahatma Gandhi oli lausunut joskus otsikossa olevan lauseen: “Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä”. Maailma ei muutu, jos sitä ei muuteta. Joku halusi tehdä kannabiksesta vaarallisen huumausaineen, hän halusi muuttaa maailmaa siten. Nyt on meidän aika muuttaa maailmaa ja kertoa totuus.

Mahatma Gandhin lanseeraama väkivallaton vastarinta oli Intian itsenäistymisen ja Englannin siirtomaavallan päättymisen takana. Kun Gandhin ajatusten takana oli riittävän suuri massa, taistelu voitettiin tartumatta aseisiin. Kun oikea tieto kannabiksesta saavuttaa riittävän suuren massan, laittomuus poistuu jo itsestään. Ole siis se muutos, jonka haluat nähdä.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti