Traffic Roots Pixel
Ulkomaat Uutiset

Ranskan poliisi on siirtynyt hyökkäykseen sodassa kannabista vastaan

Ranska kannabis
Kirjoittanut Marjaana

Vaikka Ranskassa on vahva poliittinen tahto lievittää kannabiksen asemaa maassa, ovat ranskalaiset santarmit (eräänlainen puolustusministeriön alainen poliisi) ja poliisit ryhtyneet aktiiviseen taisteluun kannabiksen kasvattajia vastaan. Pariisista koilliseen sijoittuvan Reimsin alueen poliisit ovat tarkkailleet suurimpia kasvatustarvikeliikkeitä ja kerättyjen tietojen perusteella peräti 120 kasvattajaa on joutunut pidätetyksi.

Vaikka kannabiksen dekriminalisoinnilla ja laillistamsella on ranskalaisten keskuudessa suuri tuki, poliisi ja muut asiaan liittyvät viranomaiset jatkavat huumesodan kiihdyttämistä, välillä jopa ylittäen lailliset valtuutensa. Tehdyistä takavarikoista ja ratsioista tiedotetaan laajasti poliisin omilla Facebook-sivuilla.

Kuten Suomessa, myös Ranskassa poliisi perustelee kannabiksen vapauttamisen vastustamista tutkinnan vaikeutumisella. Ranskan poliisilaitoksen mukaan sen resurssit eivät riitä kaikkien turvallisuusuhkien torjumiseen ja tutkimiseen – terrorismin, järjestäytyneen rikollisuuden, ryöstöjen, liikennerikkomusten, seksuaalirikosten, perheväkivallan ja muiden rikosten tutkimiseen ei kuulemma riitä resursseja. Mutta tietenkin kannabiksen kasvatuksen ja käytön torjuntaan riittää aina paukkuja.

Kesäkuun 23. päivänä suoritettuun suurratsiaan osallistui kaikkiaan 210 santarmia ja poliisia. Ratsia kohdistettiin kaikkiaan 115 kasvattamoon ja saaliiksi saatiin kaikkiaan 950 kasvia (keskimäärin 8,26 kasvia kohteessa). Lisäksi takavarikoitiin 230 000 rikoksen avulla ansaittua rahaa ja aseita. Kolmen kasvatusvälinekaupan johtajat pidätettiin. Tutkijoiden mukaan kaupoissa myytiin välineistöä tietoisesti kannabiksen kasvattamista varten ja annettiin neuvontaa asiakkaita askarruttaviin kysymyksiin.

“Suurin osa ratsian kohteiksi joutuneista oli omaan käyttöön kasvattavia, mutta mukana oli myös henkilöitä, jotka hankkivat lisäansioita myymällä tuotteitaan tutuilleen, olematta kuitenkaan suuria myyjiä”, kertoi eräs rikostutkijoista Le Parisien -lehdelle.

Koko ratsia oli tarkoitus tehdä jo maaliskuun puolessa välissä, mutta koronavirus muutti hieman tilannetta ja avasi samalla mahdollisuuden tutkia pienkasvattajien tekemää kauppaa satonsa kanssa. Suurin osa myynnistä kohdistui kasvattajan omaan lähipiiriin.

Suomessa huumepoliisi tuttuun tyyliin keskittyy vastoin omia puheitaan edelleen käyttäjien ja pienkasvattajien jahtaamiseen. Monilla on edelleen hyvässä muistissa kymmenkunta vuotta sitten tapahtuneen case Viherpeukun, jossa kyseisen myymälän henkilökunta ja omistaja pidätettiin. Myös monet asiakkaat joutuivat kuulusteluihin, jolloin raskauttavana asiana oli nimenomaan neuvojen antaminen. Kyseinen tapaus päätyi sitten syytteiden kaatumiseen, lukuunottamatta joitakin syytettyjä, joiden kotoa ja hallusta löytyi kannabista ja/tai kasvatustoimintaa. Nämä sakot eivät siis tulleet itse Viherpeukun tapauksesta. Oikeuden päätöstä on käsitelty hienosti Jyrki Virolaisen blogissa.

Artikkeli perustuu Le Parisien-lehden julkaisemaan uutiseen.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti