Traffic Roots Pixel
Terveys Uutiset

Raskaudenaikaisesta kannabiksen käytöstä yllättäviä tuloksia

Kirjoittanut Marjaana

Ihan ensimmäiseksi: Marjaana ei todellakaan kehoita ketään käyttämään kannabista tai mitään muutakaan päihdettä ollessaan raskaana. Syntymätöntä lasta ja myös jo syntyneitä lapsia, on suojeltava kaikin tavoin sellaisilta ulkoisilta tekijöiltä, jotka voivat vaarantaa lapsen terveen kehityksen.

Aucklandin yliopiston tutkijat ovat tehneet hämmästyttäviä löydöksiä tutkiessaan lapsia, joiden äidit ovat käyttäneet päihteitä raskauden aikana. Juuri julkaistussa artikkelissa Nature: Scientific Reports tiedejulkaisussa. Tutkimuksessa keskityttiin erityisesti lasten aivojen kehittymiseen visuaalisia toimintoja käsittelevillä aivojen alueilla.

Tutkimuksessa seurattiin 145 esikouluikäistä lasta, joista 120 äidit olivat käyttäneet päihteitä raskauden aikana. Päihteitä käyttämättömien äitien lapsia oli vertailuryhmässä 25. Useimpien lasten äidit olivat käyttäneet useampaa kuin yhtä päihdettä.

Tutkijat havaitsivat, että ne lapset, joiden äidit olivat käyttäneet ainoastaan kannabista raskautensa aikana, ymmärsivät liikkeen – yksi visuaalisen hermoston biomarkkeri – merkityksen jopa n. 50% paremmin kuin päihteiden käyttämättömien äitien lasten vertailuryhmässä. Sikiöaikanaan vain alkoholille altistuneiden lasten tulokset olivat selkeästi heikommat kuin verrokkiryhmässä, mutta alkoholin ja kannabiksen vaikutukselle altistuneiden ryhmän tulokset eivät juurikaan poikenneet vertailuryhmästä.

Alkoholi on kaikkein haitallisin päihde sikiöiden kehitykselle ja kannabiksesta nähtiin olevan lapsille selvää hyötyä tässä tutkimuksessa. Tutkijat kuitenkin painottavat, että he eivät suosittele kannabiksen käyttöä raskauden aikana ja että sillä on havaittu olevan kehitystä haittaavia vaikutuksia muihin hermostollisiin alueisiin.

Lähde: Nature: Scientific reports

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti