Traffic Roots Pixel
Allekirjoita kansalaisaloite osoitteessa lailliseksi.fi
Ulkomaat Uutiset

Saksan hallitus julkisti hahmotelman kannabiksen laillistamisesta

Kirjoittanut Marjaanan Toimitus

Saksan terveysministeri Karl Lauterbach esitteli keskiviikkona hallituksen hahmotelman koskien kannabiksen laillistamista. Hallituskoalitio sopi kannabiksen laillistamisesta vuonna 2021.

Terveysministeri totesi tiedostustilaisuudessa, että kannabiksen laittomuus ei ole onnistunut vähentämään kannabiskokeiluja ja sen käyttöä. Laillistamisen tarkoituksena olisikin erityisesti saksalaisen nuorison suojelu.

Mikäli lainmuutos toteutuu, ei kannabista ja tetrahydrokannabinolia enää luokiteltaisi huumeeksi. Niiden kauppaa kuitenkin säänneltäisiin voimakkaasti.

Hallitus haluaa sallia enimmillään 30 gramman hallussapidon henkilökohtaista käyttöä varten. Kannabista toimitettaisiin vain täysi-ikäisille henkilöille. Sitä myytäisiin hyväksytyissä myymälöissä ja mahdollisesti myös apteekeissa.

Lisäksi yksityishenkilöt voisivat kasvattaa kotonaan kolmea kukkivaa kannabiskasvia. Myös laajempi kaupallinen tuotanto halutaan sallia luvanvaraisena yrityksille.

Kannabista ei saisi mainostaa. Suunnitelmissa on myös, että viihdekäyttöön myytävää kannabista toimitettaisiin sinetöidyissä pakkauksissa, jotka eivät saa olla ulkonäöltään liian houkuttelevia.

Aiemmin julkisuuteen vuotaneissa suunnitelmissa esiin tullut THC-prosentin yläraja koskisi näillä näkymin ainoastaan 18-21-vuotiaille myytävää kannabista. Korkean THC-pitoisuuden kannabista kuitenkin verotettaisiin voimakkaammin.

Lisäksi olemassaolevia kannabista koskevia rikostuomioita ja -rekisterimerkintöjä purettaisiin. Syyttäjiä ohjeistetaan olemaan nostamatta rikossyytteitä kannabiksen henkilökohtaista käyttöä koskevissa tapauksissa jo ennen uusien määräysten voimaantuloa.

Terveysministeri Lauterbachin mukaan maa ei halua seurata Hollannin mallia, vaan säännellä koko ketjua. Hänen näkemyksenään on, että Hollannin mallissa kohtaavat kaksi haittaa – liberaali käyttö ja sääntelemättömät markkinat.

Terveysministeri uskoo, että toteutuessaan Saksan suunnitelma olisi liberaalein, mutta myös tarkimmin säännelty kannabiksen laillistamista koskeva malli, joka Euroopassa on tähän mennessä muodostettu. Hänen mukaansa se voisi hyvin toimia esimerkkinä myös muulle Euroopalle.

Suunnitelman toteutumisen aikataulu on vielä avoinna. Arvion mukaan kannabis saattaisi tulla lailliseksi aikaisintaan vuonna 2024.

On vielä epäselvää, että miten Saksan hallituksen aikeisiin suhtaudutaan Euroopan Unionin taholla. Lainoppineiden mukaan laillistamissuunnitelma saattaisi olla EU:n säännöstön vastainen.

Saksan hallitus aikoo tällä viikolla toimittaa laillistamista koskevan hahmotelman Euroopan Unionin komission arvioitavaksi. Mikäli EU-komissio näyttää tämän osalta vihreää valoa, tullaan luultavasti ensimmäinen luonnos varsinaisesta lainsäädännöllisestä suunnitelmasta esittelemään vuoden 2023 alussa.

Aiheesta kertoi The Guardian ja DW News.

Jätä kommentti