Traffic Roots Pixel
Politiikka Tiede Uutiset

The Lancet: Huumausaineet tulee dekriminalisoida tai jopa enemmän

Kirjoittanut Marjaana

Maailman arvostetuimpiin lääketieteellisiin julkaisuihin lukeutuva The Lancet on julkaissut julkilausuman, jossa vaaditaan kaikkien huumausaineiden väkivallattoman hallussapidon ja käytön dekriminalisointia. Julkilausuman takana on The Lancetin ja Johns Hopkins Universityn koolle kutsuma työryhmä, jossa oli jäseninä 22 johtavaa lääketieteellistä asiantuntijaa. Julkilausumassa osoitetaan tieteellisin todistein maailmanlaajuisen huumesodan epäonnistuneen ja kehoitetaan YK:n jäsenmaita dekriminalisoimaan kaikki huumeet sekä siirtymään vähitellen kohti säänneltyjä huumausainemarkkinoita.

Raportti on merkittävä uudelleenarviointi yli puoli vuosisataa käydystä huumesodasta ja maailmanlaajuisesta huumepolitiikasta. Edellinen vastaava yleisistunto pidettiin vuonna 1998 ja sen teema kiteytyi sanoihin “Huumeeton maailma – me pystymme siihen”. Tämä slogan on sittemmin osoittautunut paikkansa pitämättömäksi ja syvästi vahingolliseksi, todetaan raportissa. Sota huumeita vastaan ja maailmanlaajuinen kieltolaki on osoitettu haitalliseksi monilla rintamilla, niin terveyden, kehityksen ja ihmisoikeuksien kannalta.

Mietinnössä vaaditaan maailman johtajilta täydellistä ajatustavan muutosta huumepolitiikan suhteen. “Ajatus siitä, että huumeiden käyttö on vaarallista, on johtanut hyvinkin tuhoisaan politiikkaan ja on tehnyt vaikeaksi nähdä mahdllisesti vaaralliset huumausaineet samassa valossa kuin terveydelle haitalliset prosessoidut elintarvikkeet, alkoholi ja tupakka.

Työryhmä on huolissaan siitä, että huumausainepolitiikkaa usein värittää ajatus mm. huumeriippuvuudesta, jolle ei kuitenkaan löydy tieteellisiä perusteita. Ylipäätään koko huumesodalle ei ole mitään järkevää ja tieteellistä perustetta.

Koko raportti (54 sivua) on luettavissa oheisesta linkistä:  http://www.scribd.com/doc/305864299/The-Lancet-Public-health-and-international-drug-policy-2016

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti