Traffic Roots Pixel
Mielipide

Kommentti: Tulli tulkitsee väärin tupakkalakia

Kirjoittanut Marjaana

Tupakkalain muutos tuli voimaan heinäkuun alussa. Tässä laissa mm. kielletään tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden etäostaminen ulkomailta. Erityisesti tässä on haluttu iskeä sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden verkossa tapahtuvaan ostamiseen. Laki sellaisenaan on täysin älytön ja tulee takuulla aiheuttamaan jollain tasolla vastaavia ongelmia kuin esimerkiksi nuuskan kanssa on ollut.

Tulli on ottanut kohtalaisen tiukan tulkinnan tupakkalaista ja tuntuu vahtivan ulkomaisista verkkokaupoista suoritettuja ostoksia tiukalla seulalla. Tämä on aiheuttanut sen, että monet vaporisaattorin hankkijat ovat joutuneet pettymään, kun tulli on estänyt ostoksen tulon maahan. Erään suuren ulkomaisen verkkokaupan mukaan, jopa 90% heidän Suomeen kohdistuneista toimituksista on jäänyt tulliin. Tuote on palautettu verkkokauppaan ja verkkokauppa on sitten aikanaan palauttanut rahat asiakkaalle. Vaikka kukaan ei lopulta menetä mitään, paitsi verkkokauppa ehkä toimituskuluja, jää asiasta varmasti monelle paha maku suuhun.

Tullin tulkinta tupakkalaista on kuitenkin väärä. Tupakkalaissa puhutaan tupakkatuotteiden tai niiden jäljitelmien polttamisesta tai nikotiininesteiden höyrystämisestä. Yrttihöyrystimien eli vaporisaattoreiden kohdalla kumpikaan ehdoista ei täyty. Vaikka yrtit olisi mahdollista rinnastaa tupakkatuotteen jäljitelmäksi/korvikkeeksi, ei vaporisoitaessa tapahdu palamista. Eikä vaporisoitaessa käytetä mitään nesteitä – sähkötupakat eivät ole vaporisaattoreita, vaan atomisaattoreita. Vaporisaattorit ovat näin tupakkalain ulkopuolella ja kuten niistä oikein puhutaan, ne ovat yrttihöyrystimiä ja kuuluvat siten aromaterapian piiriin.

Tilanne on hieman vastaava kuin autoa tuotaessa ulkomailta. Tullihan on jo kuuluisa siitä, että ulkomailta tuodun auton verokohtelu lasketaan väärin ja tulli onkin käytännössä hävinnyt jokaisen asiasta nostetun valituksen. Autojen kohdalla kyse on tuhansista euroista, mutta kuka jaksaa nousta tullia vastaan 100 – 200 euron tuotteesta, jonka palautumisesta kuluttaja ei menetä edes rahojaan. Todennäköisesti kukaan ei jaksa nostaa asiasta sen ihmeempää meteliä.

Suomalaiset alan yrittäjät saavat toki vaporisaattoreita hankkia myyntiin, sillä muutoin puututtaisiin jo elinkeinon harjoittamiseen. Ja onneksi monet suomalaiset kaupat noudattavat eurooppalaista hinnoittelua, eivätkä yritä käyttää hyväkseen tilannetta. Rahtikustannukset eurooppalaisista tukuista ja Suomen muuta EU-aluetta hieman korkeampi arvonlisävero saattaa asettaa painetta hintojen nostolle.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti