Traffic Roots Pixel
Politiikka Ulkomaat Uutiset

Yhdysvaltojen senaatti äänestää kannabiksen laillistamisesta

Kirjoittanut Marjaana

Samaan aikaan kun Suomen eduskunnassa kansanedustajat pitävät tuulesta temmatuilla väitteillä höystettyjä puheita kannabiksen vaaroista ja oikeusministeri kyykkää heidän edessään, uskaltamatta varsinaisesti ottaa mitään linjaa käsiteltävään kansalaisaloitteeseen kannabiksen käytön rangaistavuuden lopettamiseksi, Yhdysvaltojen senaatti valmistautuu äänestämään kannabiksen laillistamisesta liittovaltiotasolla.

Käsiteltävä lakipaketti – the MORE Act – ei tyydy ainoastaan laillistamaan kannabista, vaan se ottaa laajasti kantaa kannabiksen tulevaisuuteen sekä myös kannabiksen laittomuudesta aiheutuneisiin haittoihin.

Samalla kun Suomessa monet kansanedustajat ovat valmiita tiukentamaan kannabiksen käytöstä annettavia rangaistuksia ja eivät näe nykyisen päihdepolitiikan aiheuttamia haittoja, MORE Act ottaa kantaa myös menneisiin rangaistuksiin. Läpi mennessään MORE Act ei ainoastaan ​​lopettaisi kannabiksen kriminalisointia liittovaltion tasolla, vaan se olisi myös taannehtiva. Kannabiksen pidätykset, syytteet ja tuomiot kumottaisiin automaattisesti ilman kustannuksia henkilölle. Luit aivan oikein: rikosrekisteri ja muut mahdolliset poliisin ylläpitämät rekisterit puhdistettaisi kannabikseen liittyvien rikosten suhteen automaattisesti. Annetut tuomiot kumotaan ja kannabikseen liittyvät vankeustuomiot keskeytetään. Johtuen yhdysvaltalaisesta järjestelmästä, tämä koskisi ainoastaan liittovaltiotason tuomioita ja jokainen osavaltio voi käsitellä asioita oman osavaltion lakien mukaan.

Kannabis pois kiellettyjen aineiden listalta

YK äänesti juuri kuluneella viikolla kannabiksen uudelleenluokittelusta. On sinänsä koomista, että YK:n kannabikseen kohdistuvat säännökset ovat saaneet alkunsa erityisesti Yhdysvaltojen harjoittamasta päihdepolitiikasta ja Yhdysvallat on käyttänyt aikoinaan hyvin voimakkaasti omaa arvovaltaansa saadakseen oman politiikkansa jatkeeksi YK:n päätöksen.

YK:n tällä viikolla käydyn päätöksen mukaan kannabis poistettiin kaikkein vaarallisimpien ja vailla mitään lääkinnällistä käyttöä olevien aineiden listalta. Mutta sen verran nahkapäätös oli kyseessä, että kannabis jätettiin edelleen terveydelle ja hengelle haitallisten aineiden listalle, mutta sen lääketieteellinen potentiaali kuitenkin tunnustettiin. Huvittavaa, koska tunnetusti kannabis ei ole milloinkaan aiheuttanut vaaraa terveydelle siten, että sen käyttäjä olisi saattanut menettää henkensä.

MORE Act menee vielä pitemmälle. Se poistaa kannabiksen kiellettyjen aineiden listalta kokonaan. Suomeksi: läpi mennessään laki aiheuttaa sen, että kannabis ei olisi enää huume/huumausaine, vaan päihde.

Sanaa huume (tai huumausaine) käytetään yleisesti väärin ja se on lakitekninen termi joka kirjaimellisesti tarkoittaa laissa kiellettyä päihdettä. Termillä ei siis ole mitään tekemistä kemiallisen koostumuksen, haitallisuuden tai muun vastaavan asian kanssa – se on puhtaasti lakitermi.

Varoja koulutukseen

Läpi mennessään MORE Act asettaisi laillisesti myytävälle kannabikselle erityisen veron, joka olisi korvamerkittyä rahaa koulutusjärjestelmälle. Laki määräisi viiden prosentin veron, joka kohdistetaan nk. The Opportunity Trust rahastoon. Tämä rahasto kerää varoja julkiseen koululaitokseen parantaen lasten ja nuorten mahdollisuutta kunnon koulutukseen. Coloradossa kannabiksen ja kannabistuotteiden myynnillä on kerätty miljoonia saman järjestelmän kautta parantamaan sikäläisten julkisten koulujen rahoitusta.

Laki velvoittaisi oikeusviraston valvomaan lain sosiaalisen oikeuden säännöksiä.
Lain avulla varmistettaisiin, että liittohallitus ei voi syrjiä ihmisiä kannabiksen käytön vuoksi, mukaan lukien ansaitut edut tai karkotuksen uhassa olevat maahanmuuttajat.

Laki avaisi uusia mahdollisuuksia kannabikseen kohdistuvalle tutkimukselle. Kun tiedemaailma on kaikessa hiljaisuudessa ymmärtänyt kannabiksen lääketieteelliset mahdollisuudet, on tällä vuosituhannella kohdistettu varoja tutkimaan lähes ainoastaan kannabiksen mahdollisia haittoja ja kun toivottuja tutkimustuloksia ei ole saatu, on tyydytty väittämään, ettei kannabista ole tutkittu riittävästi.

On sellaisenaan outoa, että koronapandemian aikana on kyetty alle vuodessa kehittämään tiedeyhteisön ja lääketeollisuuden mielestä turvallinen rokote koronavirukseen, mutta kannabista ei ole viiden vuosikymmenen aikana vielä tutkittu riittävästi.

MORE Actin vaikutukset talouteen

MORE Actin hyväksymisen vaikutukset ulottuvat laajemmalle kuin ensin saattaisi kuvitella. Koska kannabis ja siihen liittyvä liiketoiminta on tähän mennessä ollut laitonta USA:n liittovaltiossa, ovat kannabisyritykset joutuneet käyttämään käteistä rahaa toimintansa pyörittämiseen. Yrityksille ei ole tarjottu mitään pankkipalveluja ja koko rahaliikenne on jouduttu työntekijöiden palkkoja myöten hoitaman käteisellä. Tämä on haitannut alalla työskentelevien elämää, koska käteinen raha on joutunut herkästi rahanpesulakien piiriin, eikä asuntolainoja tai muita suhteellisen normaaleja pankkipalveluja ole voitu käyttää rahanpesuepäilyjen vuoksi.

Nyt lakimuutosten myötä myös pankkipalvelut avautuvat alalle. Tällä on vaikutuksia kansainvälisesti, jopa Suomeen saakka. Jos olette panneet merkille, yhdelläkään kannabikseen liittyvien tuotteiden myyjillä ei ole verkkosivuillaan mahdollisuutta maksaa ostoksia välittömästi verkossa. Tämä johtuu maksuvälityspalvelujen, kuten Klarna, Paytrail, Nets tai Osuuspankin Checkout haluttomuudesta myöntää maksuvälityspalveluja näille yrityksille. Kyse ei ole pelkästään näiden yritysten haluttomuudesta (joka sekin on merkittävä haitta), vielä suurempi syy on ulkomaisten toimijoiden, monasti myös palvelujen kansainvälisten omistajien omasta politiikasta toteuttaa Yhdysvaltojen pankkilakeja ja sitä kautta suomalaisten yritysten toimintaa.

Laki mahdollistaa myös paremman taloudellisen kehityksen. Mehän tiedämme jo kannabiksen taloudellisen vaikutuksen yrittäjyyteen ja sitä kautta työllisyyteen. Suomessakin haetaan jatkuvasti uusia keinoja parantaa työttömyyttä ja me jo tiedämme, millainen vaikutus kannabisteollisuudella on ollut jokseenkin Suomen kanssa saman kokoiseen Coloradoon. Puhutaan kymmenistä tuhansista työpaikoista.

Hieman rohkeammalla kannabispolitiikalla Suomellakin olisi mahdollisuudet selvitä koronan aiheuttamista taloudellisista iskuista paremmin. Ehkä Yhdysvaltojen esimerkki antaa rohkeutta kansanedustajille katsoa asiaa muutenkin kuin paheksuen.

Lakialoitteen taustalla suuria nimiä

Yksi merkittävimmistä toimijoista MORE Actin takana on tuleva varapresidentti Kamala Harris. Harris oli aiemmin tunnettu Californian osavaltion syyttäjänä, joka oli melkoisen armoton myös kannabikseen liittyneissä rikoksissa. Myöhemmin hän on suorastaan katunut toimintaansa kannabikseen liittyvien rikosten suhteen ja on työskennellyt lakialoitteen puolesta hyvin tehokkaasti. Kamala Harris oli se senaattori, joka toi lakialoitteen senaatin käsiteltäväksi.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti