Traffic Roots Pixel
Myytinmurtaja

Kannabis heikentää älykkyysosamäärää – Busted

Kirjoittanut Marjaana

Kannabiksen vastustajat kertovat mitä ihmeellisimpiä tarinoita puolustaakseen kantaansa ja usein he höystävät väitteitään kertomalla, että jokin asia on “tieteellisesti todistettu.” Valitettavan usein heidän käyttämät tutkimukset eivät täytä kunnolla tieteellisen tutkimuksen laadullista tasoa, joten kyseessä on lähinnä tutkimus ilman tiedettä.

Usein kuultu väite – yksi niistä uusimmista – kuuluu: “Kannabis heikentää älykkyysosamäärää kahdeksalla pisteellä.” Tämä väite nousi esille Duke Universityssa vuonna 2012 suoritetussa tutkimuksessa. Tutkimuksen esiintuoma väite oli kokonaisuudessaan: “Nuorena aloitettu kannabiksen säännöllinen käyttö heikentää älykkyysosamäärää kahdeksalla pisteellä.” Mutta tutkimustulos ei valitettavasti ole pätevä, ellei tulosta pystytä toistamaan ja siihen valitettavasti tutkijat eivät ole pystyneet. Lisäksi tutkimukseen osallistui 1037 nuorta ja ainoastaan 38 koehenkilöllä pystyttiin osoittamaan keskimääräistä heikompi älykkyysosamäärä, siten ettei älykkyys ole kehittynyt normaalisti muiden ikätovereiden tapaan. Eli tulos saatiin vain 3,7% osallistuneista ja näin pieni otos ei ole tilastollisesti merkittävä määrä.

Vuonna 2014 University College of London suoritti vastaavan tutkimuksen. Tähän tutkimukseen osallistui nyt yli kaksinkertinen määrä nuoria, kaikkiaan 2612 vuosina 1991 ja 1992 Bristolin seudulla syntynyttä. Heille tehtiin 8 ja 15 vuoden iässä älykkyystestit. Tutkimuksen mukaan edes suuri kannabiksen käyttö ei näkynyt älykkyysosamäärässä. Tutkimuksessa otettiin huomioon huomioon ulkoiset tekijät, kuten varhainen tupakointi, alkoholin käyttö, perheen sosioekonominen tausta ja vanhempien koulutustaso. Tässä kokeessa tosin havaittiin, että kaikkein eniten kannabista käyttäneet nuoret saivat koulukokeista n. 3% heikompia arvosanoja kuin muut.

Aiheesta muualla: Huffington Post ja Washington Post

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.