Traffic Roots Pixel
Life Style Välineet

Vaporisaattoritesti: Crafty

Kirjoittanut Marjaana

Kannabiksen vaporisointi on yleistymässä hyvää vauhtia. Malleja ja merkkejä alkaa olla jo kymmeniä erilaisia, hintaluokan pyöriessä muutamasta kympistä aina muutamaan sataseen. Onko muutaman kympin laitteesta mihinkään ja kannattaako vaporisaattoriin upottaa satasia,siinä on pohdittavaa. Siksi lienee paikallaan käydä laitteita läpi testimielessä.

Storz & Bickel lienee tunnetuimpien vaporisaattoreiden valmistaja. Sen tunnettuja malleja on pöytävaporisaattorina Volcano ja kannettavien puolella Crafty ja Mighty. Tällä kerralla tartutaan Craftyyn ja testataan se läpikotaisin.

Crafty

Crafty on yksi käytetyimmistä ja myydyimmistä kannettavista vaporisaattoreista Suomessa. Suosioon on varmasti vaikuttanut Volcanon tunnettuvuus ja hyvä maine. Koska Volcano on vaporisaattoreiden jonkinlainen standardi, Storz & Bickelin muutkin mallit ovat jonkinlaisia referenssejä – vaporisaattoreita, joihin muiden valmistajien malleja vertaillaan.

Crafty on melko pienikokoinen, yhdellä akulla varustettu vaporisaattori, joka lämmittää käytetyn yrtin konvektion ja konduktion yhdistelmällä. Tämä tarkoittaa sitä, että yrttipesä itsessään kuumenee ja kosketuksen (konduktio) kautta lämmittää myös yrttiä. Osin lämmitys tapahtuu kuumentuneen ilmavirran (konvektio) avulla. Näin vaikka valmistaja itse väittää Craftyn olevan täys-konvektiovaporisaattori.

Craftyn käyttö on yksinkertaista, lämmitys ja sammuttaminen tapahtuu yhden napin avulla. Samainen nappi toimii myös ns. turbo-vaihteena, jonka ansiosta voidaan lämpötilaa nostaa hetkellisesti 10° C. Craftyn lämpötilaan ei muuten voi vaikuttaa suoraan laitteesta. Lämpötilaa voidaan toki muuttaa, mutta siihen tarkoitukseen tarvitaan joko iOS tai Android käyttöjärjestelmällä toimiva älypuhelin. Molemmille puhelintyypille on olemassa maksuton appsi, jonka avulla voidaan hieman muokata Craftyn käyttöominaisuuksia. Yhteys Craftyn ja puhelimen välille muodostetaan Bluetooth-yhteydellä.

Craftyn lämpötilaa voidaan säätää älypuhelimen avulla.

Craftyn lämpötilaa voidaan säätää älypuhelimen avulla.

Tehdasasetus lämpötilaksi on verrattain alhainen – 180° C – ja ainakin itse nostin sitä viidellätoista asteella, joka on monissa vaporisaattoreissa peruslämpötila. Kun säädetty lämpötila on saavutettu, painamalla virtanappia kahdesti päästään ns. boosterlämmitykseen, joka nostaa lämpötilaa hetkellisesti 15° C. Tämä on siis oletus nosto, sitä voidaan säätää myös appsin avulla. Maksimilämpötila, jonka Crafty saavuttaa boostauksella tai ilman, on 210° C.

 

Pakkauksen sisältö

Pakkauksen sisältö

Craftyn paketista löytyy kaikki tarvittava ja hieman ylimääräistäkin. Itse vaporisaattori, laturi USB-liitännällä, USB-johto, muutama varaverkko, puhdistusharja, varatiivisteitä, verkkotyyny öljyjen ja vahojen vaporisointia varten, grinderi ja vielä käytössä näppäräksi osoittautunut täyttölaite. Sekä käyttöohjeet tietenkin.

Käytössä Crafty on helpon yksinkertainen, kunhan et halua tehdä muutoksia. Älypuhelin appsin käyttö vaatii hieman paneutumista – jo pelkästään sen hakeminen Applen tai Googlen kaupoista voi olla joillekin kynnys.

Lämpeneminen on hitaanpuoleista. Tämä johtuu pienehköstä lämmitystehosta, 27 W, ja käyttölämpötilaan kuumennus saattaa viedä melkoisesti aikaa, käytettävästä lämpötilasta riippuen saa lämpenemistä odottaa jopa yli 2 minuuttia. Ihan peruslämmöilläkin ei päästä alle 1.30 aikoihin.

Lämpeneminen lähtee käyntiin painamalla virtanappia kerran. Vastauksena laite värähtää ja punainen valo syttyy. Punainen valo kertoo että laite ei ole vielä lämmennyt. Käyttölämpötilan saavuttamisesta kertoo uusi värähdys ja valon vaihtuminen vihreäksi. Vastaavasti laite sammutetaan painamalla kerran virtanappia, johon laite vastaa värähdyksellä ja valon sammuttamisella.

Käytön aikana laite saattaa hetkeksi viilentyä ilmavirran vuoksi, josta kertoo valon vaihtuminen punaiseksi. Itse olen huomannut tehokkaimmaksi tavaksi vetää useita lyhyempiä imaisuja yhden pitkän sijaan. Tällöin yrttipesä ei viilene yhtä helposti ja käyttölämpötila säilyy paremmin.

Akun säästämiseksi Craftyssa on automaattinen sammutustoiminto, joka sammuttaa laitteen, kun se on ollut minuutin käyttämättömänä. Tämän tarkoituksena on säästää akkua, joka on Craftyn pahin heikkous. Akkua syö eniten lämmittämisen hitaus ja yhdellä latauksella pärjää juuri yhden illan. Uudelleen lataaminen vie pari tuntia USB-väylän kautta.

Crafty lämpiää pinnalle saakka yllättävän paljon, joka tietysti on miellyttävää viileässä säässä, jolloin kättä voi lämmittää taskussa Craftyn ympärillä. Tämä lämmöntuotto lieneekin syynä Craftyn muotoiluun – käytännössä koko laite on yksi jäähdytysripa. Mistä päästäänkin Craftyn ulkomuotoon. Se on ruma. Ihan yksinkertaisesti ruma. Ilman mitään tyyliä. Jos saksalaisella insinöörillä ei ole huumorintajua, ei sillä ole silmää muotoilullekaan. Eikä muovi materiaalina mitenkään paranna tilannetta.

Craftyn viilennysyksikkö toimii hyvin, mutta se on hankala puhdistaa. Kuitenkin puhdistaminen säännöllisesti on erittäin suositeltavaa, sillä viilentymisen yhteydessä monet höyrystyneet aineet viiletessään tarttuvat viilennysyksikön seinämiin. Viilennysyksikkö täytyy avata perusteellisesti ja osat tulee liottaa tarkoitukseen tehdyllä pesuaineella. Jotkut käyttävät spriitä tai muuta alkoholipohjaista puhdistusainetta, mutta minä ja valmistaja suosittelemme biohajoavia vaporisaattoreiden puhdistusaineita. Hyvä kylvetys ja huuhtelu pitää ilmavirran kunnossa.

Käytössä Crafty on ihan jees, höyryssä ei ole moitittavaa, laitteesta ei tule muovista makua – kiitos eristetyn ilmakanavan ja metallisen yrttipesän. Mutta tämän hintaluokan laitteeksi olisin odottanut enemmän. Crafty on nimittäin melko kallis. Hinnat liikkuvat Suomessa 259 € ja 300€ välillä eli se ei ole missään tapauksessa halpa.

Craftylle on Suomessa syntynyt vahva mielikuva laadukkaasta, alansa huippua edustavasta laitteesta. Eräs henkilö kuvaili sitä vaporisaattoreiden Rolls Royceksi, mitä se ei missään tapauksessa ole. Itse kuvailisin sitä lähinnä vaporisaattoreiden Toyotaksi. Tai C-luokan Mersuksi pienimmällä koneella. Eli ei mitään sellaista miksi haluaisin kehua sitä, mutta varmatoiminen referenssilaite, johon on hyvä vertailla muita.

Tämän vuoksi ajattelin jatkossa käyttää kahta kolmeportaista arvosteluaseikkoa:

  • Parempi kuin Crafty
  • Yhtä hyvä kuin Crafty
  • Huonompi kuin Crafty

sekä

  • Parempi hinta-laatusuhde kuin Craftylla
  • Sama hinta-laatusuhde kuin Craftylla
  • Huonompi hinta-laatusuhde kuin Craftylla.
HyvääHuonoa
VarmatoiminenKuluttaa akkua paljon
Yksinkertainen käyttääLämpiää hitaasti
Hyvä varusteluKallis
Varaosien saanti on hyväPuhdistaminen hankalaa

Tekniset tiedot

Akku: 2700 mAh Li-Ion
Mitat: 11,0 x 5,7 x 3,3 cm
Paino: 135 g
Takuu: 24 kuukautta

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti